Párizs és London meg akarja akadályozni a háborút Afrikában

Párizs, május 12.
Az olasz-abesszin konfliktus kiéleződését nagyfokú nyugtalansággal figyeli a francia közvélemény. Minden más kérdés háttérbe szorul és Laval külügyminiszter keleteurópai utazásának ügyét is háttérbe szorítja a fenyegető keletafrikai háború. A lapok szerint az angol és a francia kormány legsürgősebb gondja jelenleg a fenyegető háború kitörésének elhárítása és a két külügyi hivatal minden erőfeszítést megtesz, hogy közeledést hozzon az olasz és az abesszin álláspont között.

A Matin londoni jelenése szerint az angol és francia kormány, mi után meggyőződött arról, hogy a konfliktus elhárítása ügyében a békés megegyezés lehetséges, Rómában és Addis Abebában megtette a szükséges lépéseket. A Quai d’Orsay és a Foreing Office a legközelebbi napokban minden tevékenységüket arra összpontosítják, hogy létrehozzanak egy döntőbíróságot.

A Temps Olaszország abessziniai magatartásról a következőket írja: Az olasz csapatoknak, amelyek jól vannak felfegyverkezve és elsőrangú parancsnokok vezetése alatt állanak, nincs mit tartaniok attól a hadseregtől, amelyet a Négus össze tud gyűjteni.

Az egész olasz nép higgadtan fogadta a Kelet-Afrikába való csapatküldetést, mert tudatában van annak, hogy a jelenlegi helyzetet nem Olaszország magatartása idézte elő és tudja azt is, hogy Olaszországnak védekezni kell.