Velencében ismét megerősödik az olasz-magyar-osztrák barátság

Velence, május 5.
Vasárnap délelőtt, úgy látszik, döntő fordulat állott be a velencei találkozón. Szombaton este az olaszok még tüntetően hangoztatták és a Corriere della Sera is azt írta vasárnap reggel, hogy Velencében nem akarnak létrehozni olasz-magyar-osztrák antantot, hanem csupán „minimum-egyezményre” törekszenek. Ebben a pesszimisztikus hangulatban érthető volt, hogy szombaton este a vasárnap délelőttre kitűzött beszélgetést egy-másfél órára tervezték. Annál nagyobb meglepetést keltett, hogy Suvich, Kánya és Berger-Waldenegg ma közel három óra hosszat maradtak együtt a Grand Hotelnek a Canalo Grandere néző dísztermében. Magán a tanácskozáson, amelyen főkép politikai kérdések kerültek szóba, az osztrák magyar külkereskedelmi kérdéseket ma csupán érintették.

Németország résztvesz a római konferencián?
Ami már most a mai tárgyalás anyagát illeti, a kiszivárgott hírek szerint remélhető, hogy Velencében ismét megerősödik az olaszosztrák-magyar barátság. Suvich hangoztatta, hogy minden egyes magyar érdeket meg kell védeni, és egyelőre csupán a mód tekintetében van még szükség különféle felfogások összeegyeztetésére. Olaszország belátja, hogy Magyarország kicsiny és gyönge ország lévén, egyetlen nagyhatalom haragját sem vonhatja magára és hogy a magyar kormány, amelynek programja a békés revizió, nem írhat alá semmi olyan szerződést, amely jelenlegi határait bármelyik szomszédjával szemben szentesíti.

Ennek ellenére azonban az olasz diplomácia azt látja, hogy Magyarország nem maradhat ki abból a szerződési hálózatból, amelyet a küszöbön álló római Duna- konferencián készítenek elő. Itt Velencében éppen olyan közvetítő formulát keres Suvich és Kánya, mely kellő védelmet nyújt az Anschluss-kísérletek ellen, de amely nyitva hagyja a utat a revízió felé.

Más információk szerint a velencei eszmecsere alapján komoly kilátás nyilik a római Duna-konferenci előtt a magyar fegyverkezési egyenjogúság elérésének elvi biztosítására és a marseillei ügy végleges eltemetésére és a dunai konferencia után a népszövetség reviziós szakaszának megerősítésére is sor kerülhet. Egyébként itt nagy feltünést keltett Cerutti berlini olasz nagykövetnek Neurath német külügyminiszternél tett látogatása. Ugy tudják, hogy Németország mégis elhatározta volna magát a dunai konferencián való részvételre, anélkül azonban, hogy előzetes ígéretet tenne az ott szóba kerülő ígéretek elfogadására.

Az osztrák és magyar delegációk szakértői vasárnap egész délután dolgoztak a tegnapi és mai tárgyalási anyagon. Megbízható helyről származó értesülés szerint pozitív remény van arra, hogy Suvich és Kánya beszélgetései során sikerül olyan plattformot találni, amely a Duna-kérdésben érdekelt valamennyi által elfogadható lesz és amely Magyarország elvi szempontjait teljes mértékben figyelembe veszi.

A velencei tanácskozás valószínűleg hétfő délig tart. A tanácskozás eredményéről előreláthatóan semmiféle hivatalos közleményt nem adnak ki, mert a tárgyalásokat később még diplomácia úton folytatják. Kánya külügyminiszter kíséretével, együtt hétfő délután 5.20 perckor indul hazafelé a velencei Santa Lucia állomásról. Berger-Waldenegg osztrák külügyminiszterrel együtt Bécsbe utazik és onnan folytatja útját Budapestre.


Frey András