Hatalmas építkezési konjunktura előtt

Két évi tespedés és a közelmult szórványos építkezései után bizalmat keltő jelenség, hogy néhány hete erőteljesen fellendült az építkezési iparok foglalkoztatottsága. Egyre-másra kérnek engedélyt családi házak és villák építésére. Az adókedvezmények, legújabban pedig a LAB-kölcsönök kibővítésének kétségkívül jelentős szerepe van az építkezési konjunktura fellendülésében.

A modern, jó lakásra mindig van jelentkező.

Ha nagy kamatozást nem is jelent az építkezésbe fektetett tőke, a polgári hasznot kétségkívül biztosítja, amellett pedig értékálló pénzelhelyezés, különösen most, amikor általában úgy vélik, hogy az ingatlanárak túlhaladtak a mélyponton.

A spekulációs tőkék részéről is nagy érdeklődés mutatkozik
az építkezés iránt, amit bizonyít az a körülmény, hogy a Közmunkák Tanácsának újlipótvárosi telkeiért szép árat kínálnak a reflektánsok. Természetesen az arany-, valuta- és részvényüzletben elhelyezkedni nem kívánó, vagy nem tudó tőkéknek ez az átorientálódása egymagában még nem hozta meg az új építkezési konjunkturát. Sokkal fontosabb körülmény a fentebb már említett adómentesség és az építési anyagok olcsóbbodása.

A nagyvállalatok egész sora kezdett új építkezésbe
vagy nagyobb arányú átalakításba. Rövidesen a Fonciere biztosító épít hatalmas bérpalotát a város központjában. A Gschwindt-gyár Szalay-utcai bérpalotájának építéséhez már szintén hozzákezdtek és rövidesen hatalmas bérház létesül a Rákóczi-út elején, a Fehér Hajó szálló helyén is, melyet a Georgia nyugdíjalapja vásárolt meg. Legutóbbi igazgatósági ülésén a Magyar Cukoripar Rt. határozta el, hogy milliós költséggel szintén modern, kislakásos palotát építtet. Az alkalmas telket most szemeli ki az igazgatóság és rövidesen elkészítteti az új építkezés terveit is.

A Magyar Nemzeti Bank nyugdíjintézete,
amely az utóbbi évtizedben egymás után vásárolt palotákat, értékes házakat a legforgalmasabb útvonalak mentén, most modernizálni kívánja ezeket az ingatlanokat. Az Andrássy-út elején levő palotáját, amelyet nem régen a Saxlehner-családtól vásárolt, Pogány Móric műépítész tervei alapján 300.000 pengő költséggel építteti át. Megbízást adnak arra is Pogány Móricnak, hogy készítse el a nyugdíjintézet többi palotájának átalakítási terveit. Ha a számítások előnyösek lesznek, – ami valószínű, – nyilván az építőipar egyik legnagyobb megrendelője lesz a legközelebbi időben a Magyar Nemzeti Bank.