Göring és Jeftics Rómába utazik

Belgrád, június 2.
Vasárnap egész Belgrád várta a zágrábi híreket: hogy eljön-e a horvát ellenzék az új szkupstina hétfői megnyitására és hogy milyen erővel tör ki az a általános sztrájk, amellyel Horvátországban tiltakozni akarnak a kormány választási terrorja ellen. Vasárnap délután Macsek elnöklésével a horvát ellenzék Zágrábban többórás konferenciát tartott, amelynek eredménye egy rendkívül, éleshangú deklaráció.

- A jelenlegi Jeftics-kabinet – állapítja meg a nyilatkozat – rosszabb a hat év óta tartó diktatúra valamennyi kormánynál. A Jeftics-kormány a választási terrorral erkölcstelen helyzetet teremtett, azért a horvát képviselők az új szkupstina munkájában nem vehetnek részt.

Nem is mennek el Belgrádba a parlament megnyitására és a parlamenttel arra sem érdemesítik, hogy annak ülésén tiltakozó nyilatkozatott olvassanak fel.

Ez a deklaráció meglehetős lehangoltságot kelt Belgrádban, ahol az utolsó pillanatig remélték, hogy Macsek elküldi egy-két képviselőjét a parlamentbe. A hangulatot az enyhíti valamelyest, hogy a hétfőre kikiáltott általános sztrájk mégsem fogja megbénítani az ország életét, minthogy Macsek nem vállalta a közösséget a sztrájkolókkal.

Egyébként Belgrád vasárnapi nyugalmát külpolitikai szenzációk is felkavarták. Délután elterjedt hírek szerint Göring miniszterelnök, aki vasárnap Cetinjében járt, megváltoztatta eredeti tervét és Jugoszláviából nem megy Athénbe, hanem csütörtökön repülőgépen Belgrádba jön, ahol három napot tölt, hogy meglátogassa Pál régensherceget. Mária özvegy királynőt, Jeftics miniszterelnököt és Zsivkovics hadügyminisztert.

Belgrádból Göring szombaton egyenesen Berlinbe repül. Eredeti programja az volt, hogy hazamenet Budapesten megszakítja útját, erre azonban nem kerül sor, mert a porosz miniszterelnök minél előbb Berlinben akar lenni. Ennek oka, az itt elterjedt hírek szerint az, hogy Göring a közeljövőben Rómába utazik.

Más forrásból származó hírek szerint június 10-én Jeftics jugoszláv miniszterelnök és külügyminiszter is Rómába megy és „a Vatikánnal való tárgyalást” – így mondják – „felhasználja arra, hogy Mussolinivel is tárgyaljon”.

Belgrádi politikai körökben hangoztatják, hogy ezt a két hírt nem lehet még hitelesnek tekinteni s hogy Göring és Jeftics római látogatása között nem szabad összefüggést keresni.

Frey András