A Magyar Athletikai Club vívó-bajnoksága

A vívóközönség rendkívűli érdeklődése mellett folyt le M.A.C. kardvívó bajnokságának harmadik vetélkedése. A védő Mészáros Ervin volt, két egymásután szerzett győzelemmel.

Tizennégy vívó állott ki a porondra, köztük négy országos vívóbajnok, a többi is mind megannyi versenyeket és díjakat nyert elsőrangú amatőr. Ez a szám, de még inkább a versenyzők névsora mutatja, hogy a M.A.C. ma példátlanul erős a vívásban és az egész világon sincs egyetlen egyesület, amelynek ily erős vívógárdája volt. Ily viszonyok mellett az a házi verseny országos érdekű eseménynyé nőtte ki magát.

Indultak a versenyen:

Mészáros Ervin hadnagy, védő Nagy Béla dr.,  Békessy Béla főh., Porteleky László dr. Krencsey Géza, Mészáros Pál dr. (Szeged) Bakos Géza, Penninger Antal, Ujfalussy Gábor főh., Tóth Péter, Szeszlér Hugó, Filotás Ferencz fő., Karkiss Kornél, Szántay Jenő.

A versenybíróság tagjai voltak: Iványi Gyula (elnök), Lisznyay Damó Tihamér, Berty László, Haasz Tivadar, Méray Horváth Károly.

A verseny minősítési küzdelemmel kezdődött, melyből az első hat pontozás szerint a következő sorrendben került ki :

1. Mészáros, 2. Békessy, 3. Nagy, 4. Krencsey, 5. Porteleky, 6. Filotás.

A pontozás alapján három csoportba osztottak be a vívók. Az első csoportról elsőnek került ki Mészáros, másodiknak Krencsey: a második csoportból első lett Porteleky második Békessy a harmadik csoportból első Nagy Béla dr. második Szántay.

Már a csoportokban feltünt az, hogy Mészáros óriási formában van, aránylag könnyen végzett ellenfelével; meglepetés volt, hogy Porteleky megverte Békessy-t, ki ezúttal nem volt elég jól diszponálva. Igen szépen vívott a csoportokban valamennyi vívó, meglátszott, hogy összeszokott, összetanult vívók.

Erősnek mutatkozott Mészáros Pál is kinek jó támadásai vannak. Tóth Péter csupa védés viszonzással, igazán akadémiai színvonalon vívott még a leghevesebb mérkőzése alatt is. Filotás bizonyára nem volt diszponálva, mert különben okvetlenül bejut a döntőbe. Ujfalussyt, Szellért és Korkist és Penningert szintén dicséret illett, mert belátva, hogy helyre nem pályázhatnak igen szép, szabatos vívást produkáltak. A közönség érdeklődése azonban a döntőküzdelem felé fordult. Mészáros megverte Portelekyt igen helyes küzdelem után: E vereség után Porteleky abbahagyta a küzdelmet és visszalépet.


A legfontosabb küzdelem Mészáros és Nagy Béla között volt. Ebben az assauban Mészáros igen izgatottan vívott és nem volt képes ellenfele heves támadásait feltartani. Nehéz és idegfeszítő küzdelem után Nagy Béla győzött 4 : 3 volt arányban. Ezután Mészáros minden ellenfelét legyőzte, de Békessyt csak hosszú, igen heves küzdelem után. Nagy Béla legyőzte Kreneseyt erős harc után, majd a kedvetlenül dolgozó Békessyt. Ekkor történt a verseny fordulata, az utolsó assautjában összekerült Nagy Béla Szántayval, akit a csoportban már legyőzött. Most azonban elhamarkodta a dolgát, minden óvatosság nélkül vívott, megverette magát gyengébb ellenfele által, amivel a már kezében levő győzelmet kiengedte abból.

Ezzel Mészáros és Nagy Béla három-három győzelemmel holtversenyben elsők lettek. A küzdelmet folytatták, de most már Mészárosnak kedvezett a szerencse és most fordítva, ő verte meg ellenfelét 4:3-ra, megszerezte magának ezzel a M.A.C. örökös bajnoka cimét, a nagy állami aranyérmet és mindama tisztességeket, amelyek a M.A.C. ősi szokásai szerint e cimmel járnak.

Mészáros Ervin, az új bajnok, cs. és k. uhlanus-hadnagy jelenleg 25 éves. Mintegy 10 éve vív, ezalatt egyik fényes diadalt a másik után aratta. Kétszer volt Magyarország tőrvívóbajnoka (1900 és 1902-ben) megnyerte a M.Vívómesterek versenyét, számos vidéki vívóversenyt és egy hadseregi vívóversenyt. Diadalmasan szerepelt külföldön is mindenütt, ő most a külföld előtt a legismertebb magyar amatőr. Jelenleg igen nagy formában van. Fent van bécsújhelyi Fechtcoursban, a hol 6-8 órát vív naponta. A mostani győzelmét legnehezebb, de éppen azért a legdicsőségteljesebb diadalai közé fogja számíthatni. Becsülettel kiérdemelte azt.

A versenyen a jury pártatlanul működött, de roszszul látott, aminek az elégtelen világítás is lehetett az oka. Ez azonban kellemetlen esetekre adott alkalmat.