Rövidek

Rákosi népbiztost éltette egy tüntető kommunista csapat
Szombaton este kilenc óra után az őrszemes rendőr észrevette, hogy az Almássy téren tömeg gyülekezik. Néhány perc mulva piros zászló bontakozik ki a félhomályban és a százfőnyi csapat ordítozni kezdett:
- Mentsük meg Rákosi Mátyást…
- Szabadítsuk ki Rákosi elvtársat…

A rendőrs a telefonkészülékhez ugrott, jelentést tett a hársfauccai kapitányságnak, ahonnan két perc mulva futva igyekezett az Almássy térre egy kisebb rendőrcsapat, majd felhangzott a sziréna vijjogása és a mosonyiuccai laktanyából rádióautón érkezett egy szakasz karhatalom.

A folyvást kiáltozó tüntetőket szétkergették, de a zászlóvivőt és nyolc túlhangos bolsevikit bekísértek a főkapitányságra. Az őrizetbe vett emberek úgy vallottak, hogy a tüntetést azért rendezték, mert ma, hétfőn kezdi az ítélőtábla az elítélt Rákosi népbiztos bűnperének tárgyalását.

Sigray kérdése a walesi herceg és Gömbös Gyula miniszterelnök beszélgetéséről

Sigray gróf ezzel kapcsolatban a következőket mondotta:
- Beszédemnek az a része, amely a walesi herceg őfelsége és Gömbös miniszterelnök úrnak a királykérdéssel kapcsolatos beszélgetésre vonatkozott, helytelen fogalmazásban került a nyilvánosság el. Én ugyanis a hírlapok közlésétől eltérőleg nem tényként állítottam, hogy a walesi herceg a restauráció bekövetkezése iránt érdeklődött a miniszterelnök úrnál, hanem szóról-szóra a következőket mondottam:
„A walesi herceg is valószínűleg megkérdezte Gömbös miniszterelnök úrtól, hogy mikor lesz restauráció?”

Hogy ez a kijelentésem nem ebben a formában került nyilvánosságra, azt annak tulajdonítom, hogy a kérdéses időpontban nagy lárma volt az ülésteremben és szavaimat az újságírók és a gyorsírók emiatt nem érthették pontosan.

Ausztria katonai attasét küld Moszkvába

Bécs, június 16.
Az osztrák szövetségi kormány elhatározta, hogy Moszkvába katonai attasét küld. A kiküldetést, amelyhez a moszkvai kormány az agrément már megadta, diplomáciai körök véleménye szerint az orosz-csehszlovák megnemtámadási és katonai segélynyujtási szerződés tette időszerűvé. Moszkvai attasénak az osztrák kormány Pohl ezredest fogja kinevezni.

Le akar mondani mandátumáról Almásy volt házelnök

Mióta a képviselőház évi 15.000 pengő kegydijat szavazott meg Almásy László volt házelnöknek, Almásy nem jár be a Házba. Elkedvetlenítették őt a kegydijának megszavazása és folyósítása ellen emelt kifogások és azok a bírálatok, amelyek ezzel az üggyel kapcsolatban összeférhetetlenségről szóltak. Ilyen előzmények után terjedt el az a vasárnapi hír, hogy Almásy László a pomázi kerület mandátumáról való lemondás gondolatával foglalkozik.

Amennyiben csakugyan lemond a képviselőségről, kormánypárti körökben valószínűnek tartják, hogy a felsőház tagjává fogják őt rövidesen kinevezni.