Kaposvári bírógyűlés a botbüntetés és terméktelenítés bevezetéséről

Kaposvár szeptember 15.
Vasárnap tartotta Kaposvárott a Bírák és Ügyészek Országos Egyesülete évi közgyűlését. A közgyűlésen, amelyen Magyarország minden magasrangú bírája megjelent.

Wolff Károly mondott elnöki megnyitó beszédet:
- A világháború pusztítása még nem ért végett. A mi nemzeti életünkön is veszedelmes áramlat söpört végig, de itt az ezeréves alkotmány megvédte az országot a tragédiától és bátran elmondhatjuk, hogy a bírót függetlenség is azon erkölcsi értékek közé tartozik, amely hozzájárult, hogy a veszedelmes időkön baj nélkül jussunk keresztül.

Wolff Károly után Lázár Andor igazságügyminiszter emelkedett szólásra:
- A kötelességteljesítés és a kötelességtudás minden társadalom egészséges fejlődésének alapja. A magyar bíró mindig megfelel ennek a követelménynek.  Véleményem szerint nagyobb jelentősége van a törvény végrehajtásának és helyes alkalmazásának, mint új és új törvények alkotásának.

A jó bíró a rossz törvényt is kijavítja, a rossz bíró pedig a legkitűnőbb törvényről is helytelen következtetéteket vonhat le. Én legfőbb feladatomnak a jó törvények végrehajtásának biztosítását tartom. Az a nemzet, amely nem bízhat igazságszolgáltatásában, az önhatalmú bíráskodás és hatalmaskodás súlya alatt össze fog roppanni.

Stephaics Pál alispán, Kaposváry György polgármester és Zsobrák János ügyvéd, kamarai elnök megnyitó beszédei után Finkey Ferenc koronaügyész tartott érdekes előadást a huszadik század büntetési reformkérdéseiről. A botbüntetés bevezetése a koronaügyész véleménye szerint - noha némely jogászegyesület követelte ezt - a mult felé való visszalépést, süllyedést jelentené.

A terméktelenítést fajnemesítési szempontból elfogadhatónak tartja, de mint büntetési mód az elképzelhetetlen, mert semmiképpen sem felel meg a modern követelményeknek.