Anglia kész megvédeni Ausztria függetlenségét

Párizs, szeptember 29.
A francia kormánynak arra a kérdésére, hogy mi lenne Nagybritannia magatartása európai támadás esetén, vasárnap érkezett meg az angol kormány válasza. A rendkívül nagy gonddal megszerkesztett, terjedelmes diplomáciai okirat lényege az, hogy Anglia kész a népszövetségi alapokmány értelmében minden támadási cselekedettel szemben „szilárd és együttes ellenállást” kifejteni.

- Mostani írásom – így folytatódik a jegyzék - mindennemű nem provokált támadási cselekményről szól. A rugalmasság a biztonság egy része és a Népszövetség minden tagjának el kell ismernie, mint ahogy az alapokmány maga elismeri, hogy a világ nem megmerevedett valami.

Őfelsége kormányának jól megfontolt nézete, hogy a népszövetségi szervezet az egyetlen remény a multbeli esztelen katasztrófák megismétlésének megakadályozására. Ha a békéért kockázatot kell viselni, akkor ezt mindenkinek vállalnia kell!

A négus elrendelte az általános mozgósítást
Genf, szeptember 29.
Vasárnap Avenol, a Népszövetség főtitkára táviratot kapott Addisz-Abebából, amelyben Abesszínia császára bejelenti az általános mozgósítást és a Népszövetség védelmet kéri az olasz támadás megelőzésére.

A történelmi jelentőségű táviratot Avenol főtitkár nyomban közölte a tanács tagjaival és kifüggesztette a Népszövetség sajtószobájában.

A négus sürgönye alapjában felkavarta azt a látszólagos nyugalmat, amelyet a tanács és a közgyűlés felfüggesztése jelentett Genfben. Ezek után biztosra veszik, hogy a háború már csak napok kérdése, és ezt megerősíti a párizsi Matin Rómából érkezett távirata, amely arról szól, hogy a keletafrikai háború a hét közepén kezdődik.