Az érdekképviseleti törvényjavaslat ellen tüntetett a szakszervezetek kongresszusa

Budapest, szeptember 8.

Vasárnap délelőtt zsúfolt padsorok előtt nyitotta meg a szakszervezetek kongresszusát a vasmunkások magdolna uccai székházában Rothenstein Mór elnök. Az elnök indítványára elhatározták, hogy táviratilag üdvözlik az angol szakszervezeteket, amelyek ugyancsak vasárnap tartották kongresszusukat. Ezután a külföldi szakszervezeti megbizottak emelkedtek szólásra.

Elsőnek Jouhaux francia kiküldött ecsetelte azt a szörnyű helyzetet, amelyet az esetleges háború teremthet Európában és az egész világon és felhívta a figyelmet arra, hogy a szakszervezeteknek kötelessége minden erejükkel megakadályozni, hogy ez az új tömeggyilkosság bekövetkezhessék.

Staal, a nemzetközi munkaügyi hivatal holland nemzetiségű kiküldöttje arról beszélt, hogy a békeszerződés értelmében minden kormánynak kötelessége megengedni a szakszervezeti szervezkedést. Az egész világ szocialistái remélik, hogy – minden ellenkező híresztelés ellenére – a magyar kormány nem fog ettől az állásponttól eltérni.

Noordhoff holland megbízott és Lothar Radocianu román kiküldött tolmácsolta még a hazai szakszervezetek üdvözletét, ezután pedig Peidl Gyula a magyar szakszervezetek nevében emelkedett szólásra. Foglalkozott a kormánynak azzal a tervével, amely szerint a szakszervezeteket fel akarná oszlatni.

- Reméljük - mondotta –, hogy ez a hír nem felel meg a valóságnak, de sok egyéb okból eltekintve azért sem szabad ezt a tervet keresztülvinni, mert nagy visszatetszést keltene ez a reakciós cselekedet a külföld előtt.

A következő szónok Peyer Károly volt:
- A kormány ragaszkodik ahhoz - mondotta –, hogy a szakszervezeti gyűlések rendőri ellenőrzés alatt folyjanak le. Hiába hangoztatjuk, hogy a mi tárgyalásaink mentesek minden politikától, a kormánynak az az álláspontja, hogy ahol három embernél több van jelen, az gyűlésnek számít.
Kérdezem, vajjon a kartellvezérek tárgyalásainál is jelen van-e a rendőrség küldöttje?

Rámutatott arra is Peyer, hogy egyes üzemigazgatók - akik érdemeket akarnak szerezni a kormány előtt - a munkások magánügyeiről is olyan jelentéseket terjesztenek be a Nep-hez, amelyhez semmiféle fórumnak semmi köze sincsen.

Peyer ezután felolvasta a határozati javaslatot, amelynek értelmében a szakszervezeti gyűlés leghatározottabban tiltakozik a kormány készülő érdekképviseleti törvényjavaslata ellen, mert ehhez foghatót csak ott csináltak eddig, ahol az emberi jogokat és szabadságokat nem tartják tiszteletben. Kérik a szabad egyesülési és gyülekezeti jog törvényhozási úton való biztosítását, valamint a negyvenórás munkahét bevezetését.