Genfben feszült a helyzet, Olaszország Népszövetségből való kilépésével számolnak

Genf, szeptember 15.

Semleges körükben azzal számolnak, hogy az ötösbizottság javaslata újabb igen jelentékeny előnyöket kínál majd Olaszországnak.

Ezek az előnyök a következők: 1. Messzemenő gazdasági koncesszió. 2. Az angol Szomalival határos Ogaden tartománynak az olasz gyarmatokhoz való csatolását. 3. Olyan abesszin területek átengedését, amelyek nem tartoznak a tulajdonképpeni Abessziniához. 4. Nemzetköri rendőrség felállítását olasz vezetés alatt.

Az ötösbizottság, hír szerint, hétfőn kérdőívet nyujt át úgy az olasz, mint az abesszin delegációknak, hogy megállapítsa Olaszországnak minimális követeléseit és Abesszinia maximális engedményeit.

A feszült helyzetben egyetlen megnyugtató pont az, hogy Olaszország, hír szerint, a napok előtt tervezett hármas találkozót ma már nem utasítja el mereven, úgyhogy könnyen lehet, hogy az utolsó percben a Mussolini, Laval és Hoare találkozója és esetleget megegyezése megoldja a gordiusi csomót. A hármas találkozó hírét eddig még nem erősítették meg, de nem is cáfolták meg. Tény az, hogy Franciaország és Anglia még mindig rejtegetnek engedményeket a tarsolyukban és Olaszország még mindig nem mondotta meg, mennyi az, amivel végső esetben, megelégedne.

Ellenőrizhetetlen hírek szerint Abesszínia kielégítené Olaszország területi igényét és ez esetben viszontszolgálatul szabad kijárót kapna a tengerhez, angol területen Zeilát és francia területen Dzsibutiban szabad kikötőt.


A helyzet Genfben feszültebb és idegesebb, mint valaha

Senki nem állíthatja, hogy Olaszország jogos érdekeivel szemben nem mutatkozik Genfben rokonszenv és megértés. De tény az, hogy az angol külügyminiszter tételéhez, amely a népszövetségi alapszerződés feltétlen tiszteletben tartását követeti, az európai és a tengerentúli államok többsége csatlakozott, jeléül annak, hogy minden véres kalandot elvből elutasítanak.

Lippay Imre