A békés megoldás kudarca súlyos világbonyodalmakra vezethet

Washington, október 27.
Az amerikai kormány terjedelmes jegyzékben válaszolt a Népszövetségnek arra a kérdésére, hogy milyen álláspontot foglal el az Olaszország ellen irányuló szankció ügyében? A jegyzék felsorolja azokat a semlegességi intézkedéseket, amelyeket az Egyesült Államok kormánya az olasz-abesszín háborúval kapcsolatban eddig tett, de egyetlen szóval sem nyilatkozott arról, hogy Amerika hajlandó-e résztvenni a népszövetségi megtorló intézkedések végrehajtásában?

Amerika kormánya és népe – mondja a jegyzék – feltétlenül tiszteletben tartja a szerződéseket és szilárdan meg van győződve arról, hogy a népek közötti nézeteltéréseket békés úton kell elsimítani.

A jelenlegi helyzetre való tekintettel az Egyesült Államok kormánya minden tőle telhető erőfeszítést megtett a béke fenntartása érdekében, több ízben kifejezésre juttatva azt a meggyőződést, hogy a békés megoldás kudarca súlyos világbonyodalmakra vezethetne. Az Egyesült Államok rokonszenves érdeklődéssel kísérik azokat a fáradozásokat, amelyeket már nemzetek végrehajtanak, hogy a békét megőrizték és a keletafrikai háborút lokalizálják vagy gyengísék.

Roosevelt elnök a holnapi tengerészeti nap alkalmából Stimpson államtitkárhoz levelet intézett, amelyben kijelenti, hogy a bizonytalan világpolitikai viszonyokra való tekintettel elkerülhetetlenné vált az amerikai tengeri haderőnek oly mértékre való kifejlesztése, amely megfelel az Egyesült Államok szükségleteinek, érdekeinek és felelősségének.