Magyarország lawn-tennis bajnoksága

1899-ben vette át a Budapesti Lawn-Tennis Club a Stefánia Yacht Clubtól a Magyarország lawn-tennis bajnokságáért folytatott versenyek rendezését. Az arra leghivatottabb egyesület kezébe kerülvén a versenyek ügye, annak nívója egyszerre fellendült. A kezdetleges és gyakran az angol szabályoknak meg sem felelő versenyek modern európai színvonalra emelkedtek.

Megjelent a pályákon Yolland Arthur, Schmid Ödön, Singer Pál, kik azóta állandóan tartják a bajnokságot. Főként Yolland szereplése adott a sportnak lendületet, mert ő kiváló játékos és minden tekintetben elsőrangú sportember létére, egészen modern angol stílussal játszott és két éven át meg is tartotta a bajnokságot 1901. évben nyerte el Schmid Ödön a bajnokságot, melyet aztán Segner Pál 1902-ben heves küzdelem után elragadott tőle. Az idei versenyen nemcsak a három bajnok, de tennisjátszó gárdánk legjelesebbjei csaknem teljes számban találkoztak. A tavalyi versenyzők közül még Szentmiklós Elemér és Tóth Ede (Nagyvárad) jelentek meg, míg új küzdőkül Török Sándor gróf, (Kolozsvár) Madarász Margit, Fabinyi István, Magyar László, Török Béla és ifj. Rakovszky István állottak ki a porondra.

A játék színvonala a tavalyihoz képest is nagy emelkedést mutatott. Segner Pál a tavalyi bajnok erős és gyönyörű küzdelem után az idén is megvédte a bajnokságot, dacára annak, hogy két tavalyi legerősebb ellenfele, kiket tavaly könnyen győzött le, idén kiváló formában voltak. Főleg Tóth Ede, ez a fiatal versenyjátékosunk Schmid nagyváradi tanítványa és partnere haladt tavaly óta igen nagyot ; ha tovább is ily szorgalmas lesz, főleg, ha gyakrabban vesz részt versenyeken, jövőre már elviheti a győzelem pálmáját.


Schmid Ödön tavaly óta szintén sokat javult. Segnerrel a döntő mérkőzés utolsó setjében mesteri játékot produkált ás a közönséget minduntalan viharos tapsra ragadta ; különösen a hatodik játszma volt mesteri. Segner is Schmid is egyformán elsőrangú játszó. Gyönyörű, hirtelen éles volley-k, magas lob-ok, biztos helyezések, gyönyörű védelem és támadás, szinte elkápráztatta a nézőket. Segner gyönyörűen plasziroz, a kissé nehéz testű Scmid ellen az volt a fő force-a, de kissé tul óvatosan játszik, ami ép oly hiba, mint a vakmerőség. Segner hosszas deuce-ok után megnyerte a hatodik játékot s így teljesen egyformán állott mindkét versenyző. Schmidel azonban az erős játék elfárasztotta és így a következő game-t love-re veszítette , mi teljesen elvette kedvét a további játéktól. annyira, hogy a nyolcadik játékot is love-re, a kilencediket pedig pár labdával elveszítvén, a döntő játszmát és ezzel együtt a bajnokságot is Segner Pál, a tavalyi bajnok nyerte.

Yolland Artur, mint single versenyjátszó nem volt formában, ideges és izgatott volt, túlmerész dolgokat csinált, amelyek nem sikerültek, nehány mesteri ütése azonban valóságos tapsvihart keltett. Kitűnő Yolland mint páros játszó; a páros versenyt ketten Segnerrel igazán játszva nyerték meg.  Szentmiklóssy az idén szintén igen szép formában volt. A lawn-tennis klub fiatal gárdájából Bukovszky tűnik ki leginkább. Nagy feltünést és szimpatiát keltett a Budapesten először szereplő gróf Török Sándor Kolozsvárról. Játékán azonnal meglátszik, hogy gyakran játszott külföldi versenyeken, sokat tanult.

„Last but not least” emlékezzünk meg a bajnoki versenyeken Pálffy Linesi grófnő ideje óta nem szerepelt hölgyjátszóról: Madarász Margitról. Azt hiszem, nincs az egész országban tennis játszó, vagy csak lawn-tennis iránt érdeklődő is, ki Madarász Margitot legalább névleg ne ösmerné. Jelenleg abbaziai versenyeken fényes sikerrel szerepelt, ez utóbbi helyt Quarnero bajnokságát is megnyerte. A tennis klub idei handicap versenyében is első lett, a bajnoki versenyben erős férfi játszóink ellen nem tudott érvényesülni, de most folyó nemzetközi versenyek női számaiban biztos kilátásai vannak a győzelemre.