Nemzetközi bajnoki vívóverseny

Pénteken délután 5 órakor nyitotta meg a vívóversenyt a M.A.C. margitszigeti vívótermében Gerenday György dr. a rendezőség elnöke, aki a M. A. Sz. nevében üdvözölte a megjelent vívókat és különösen a külföldi vendégeket.

A versenybíróság tagjai közül megjelentek: Krasznay Ferenc dr. elnök, Akay Alajos, Bekény Gyula, Berty László dr, Iványi Gyula, Pajzs Gyula, és Sátári Ernő. A benevezett vívók közül nem jelent meg Elesch Fritz, Taufar Max, Szekesán János és Ujfalussy Gábor Mészáros Ervin és Herscmann Ottó dr . engedelmet kértek és kaptak arra, hogy szombaton kezdték a vívást.

A termet nagyszámú és előkelő közönség töltötte meg közte számos hölgy, kik késő éjjeli órákig kitartottak. Pénteken a minősítés folyt le úgy törrel, mint karddal, szombaton fejezték be a minősítést a szombaton jelentkezőkkel és azokkal, kiket a jury harmadik minősítő mérkőzésre utasított. Azután a tör körvívás következett, melynek döntő küzdelme csak éjfék után ért véget. Vasárnap a székesfővárosi Vigadó nagytermében folyt le a kard körvívás és döntő küzdelem, továbbá a záró akadémia. Itt már, sajnos, nem volt olyan számú közönség.

A rendezés sportszerűség tekintetében kifogástalan és példás volt. A tiszteletdíjak közfeltünést keltettek. Különösen szép volt Szapáry Pál grófnak, a Park-Club igazgatójának óriási ezüst serlege, melyet a törverseny győztesének ajánlott fel, továbbá a honvédelmi miniszter hatalmas ezüst serlege, a székesfőváros szép serlege és művészi kivitelű szobra, a M.A.C. likőr készlete és a F.V.C. ízléses dohányzó asztalkája.

Tőrverseny. A tőrverseny lefolyása sokkal izgalmasabb volt, mint a kardé. A verseny előtt volt alkalmunk látni a külföldiek közül legerősebb Pieroni Amilcart karddal vívni s akkor megnyugodtunk, hogy a kardbajnokságot nem viszi el külföldi. Annál bizonytalanabb volt a tőrverseny kimenetele. A minősítésnél feltünt, már, hogy Pieroni rendkívül erős és így bizonytalan volt, megtudja-e védeni Mészáros Ervin bajnokságát.


A tőrdöntés szereplői. Porteleky nagyon szépen vívott. Sokkal nyugodtabb, mint más versenyeken szokott. Nem próbálta lerohanni ellenfeleit első intencióból, hanem második intencióból vívott. Gyönyörűen kivédett egy-két coup d’arrét-t. Riposztjai is feltünően sikerültek voltak. Liebmannt Mészáros majdnem nehezebben győzte le mint Pieronit. Általában Liebmann első rangú tőrvívó. Nem annyira az ügyessége, ámbár gyors keze van, mint rendkívül eszes vívása teszi kitűnő tőrvívóvá. Nagy versenyrutinja van. Temposzúrásait sokszor és kitűnően alkalmazza s ellenfelét nagy ravaszsággal iparkodik oly helyzetbe hozni, hogy tempószúrása feltétlen sikerüljön. Gyors egyenes a tempo támadásait rendkívül nehéz védeni. Vívását főleg a ravaszság és intelligencia jellemzi s ebben a tekintetben Pieroninál előbb áll.

Pieroni-nál bámulatos a mekanikus ügyesség. Tőrvívóink, Mészáros sem véve ki, meg se közelítik gyorsaságban. Ha ellenfele támadását kivédte, riposztja oly erős és gyors, hogy azt elhárítani alig lehet. Tempo szúrásokat alkalmaz s ezek rendkívűl energikusok. Mészárossal nagyon idegesen vívott s ez jórészben közrejátszott, hogy Mészáros 4:2 arányban legyőzze és ezzel megvédte tőrbajnokságát. Pieroni második lett, legyőzvén Liebmannt és Portelekyt.

A kardverseny. A pénteken megtartott kardminősítési versenyen a közérdeklődés a külföldi vívók felé fordult. Első sorban Pieroni volt az, aki a szakértő közönség érdeklődést felkeltette. Pieronit nagy hír előzte meg s hazájában, fiatalsága dacára is, a legjobb három olasz amatőr közé sorolják. Pieroni magas, karcsú alak, hosszú karjával mintha egy darabból lenne a kard öntve. Állása precíz, szabatos, ép úgy mint minden mozdulata, kitörései hosszúak, azokból gyorsan, szépen tud felkelni. Támadása gyors, kevés csellel dolgozik, feltünő jó tempóérzéke van. Szúrásai gyorsak, jól alkalmazottak, de igen gyorsan mélyek. Védései szabatosak, visszavágásai igen gyorsak. Fokkal, jobban mondva lappal, vág elő, ami szokatlan egy olasz vívónál. A mi vívóink energikus vívása meglepte, gyakran elvesztette hidegvérét és ezzel együtt tempóérzékét érvényesülését is ez gátolta meg.

Kitünő vívó Mario is. Rendkívül kifejlett tempóérzéke van, igen finoman dolgozik, a tussra vívásban nem erős.  H. Martin dr. egyike a legjobb osztrák vívóknak, szépen szabatosan mozog, nagy tudású kardvívó, aki számos eszközzel, mindig precizen dolgozik, kár, hogy a kardpoultól visszalépett, így nem volt alkalmunk tussképességét a mi vívóinkéval összehasonlítani. Herschmann Ottó dr szintén az előkelő osztrák kardvívók közé tartozik. Nagytudású, magas színvonalú kardvívó, de nem elég energikus arra, hogy egy magyar, tussversenyen részesüljön.

A magyar vívókat nagyközönségünk sokkal jobban ismeri, mintsem be kelljen őket mutatni. Mészáros óriási formában van, ugyszintén Halász főhadnagy is. Békessy inkább vasárnapra tartogatta erejét. Krencsey nem vívott kellő formában, viszont Porteleky, ha voltképességben csökkent is, tudásban és művészetben gyarapodott. Klekner, az Arlow iskolából, Lehner, a F.V.C.-ból és Werdner, a Fodor iskolából a legreményteljesebb fiatal vívók, Spacz testtartása nem kifogástalan, de voltra igen erős, Filotás, Kárkis és Szántay szintén megérdemelték a dicséretet.

A kardbajnok. Alig van vívó, akinek győzelmét még ellenfelei is oly őszinte örömmel üdvözölnék mint Békéssy főhadnagyét, aki e versenyen megvédte bajnokságát. Szerénysége. gavalléros, lovagias viselkedése, amelyet magával visz a leghevesebb küzdelembe is, közkedveltté teszik egyéniségét. Békessy egyike a legszorgalmasabb, legnagyobb tudású vívóknak. Biztos szeme, gyors keze van. Elővágásai és védései igen szabatosak, biztosak, támadásai gyorsak. Igen megbízható tussvívó, aminek legszebb bizonyítéka az, hogy egyetlen assaut sem vesztett el. Megjegyezzük, hogy első eset hazánkban, hogy valaki több éven át meg tudta volna védeni elsőségét. Békessy megérdemelte az őt ért dicsőséget és azoknak, kik mögéje kerültek, nincs okuk szégyenkezni.