Német-francia közeledésről tárgyalnak Párizsban

Párizs, november 10.
A nemzetközi politikai élet érdeklődésének középpontjában Laval miniszterelnök és Francois-Poncet berlini nagykövet párizsi tanácskozása, valamint a kérdés, vajjon a legközelebbi napokban Ribbentron nagykövet, Hitler legbizalmasabb diplomáciai tanácsadója tényleg Párizsba érkezik-e, hogy a hetekkel ezelőtt felvett fonalat újból felvegye és a francia-német megegyezés kérdésében a párizsi kormánnyal most már döntő tárgyalásokat kezdjen.

Ezek a tárgyalások hetekkel ezelőtt indultak meg Baselben Schacht és Tanery, a francia jegybank igazgatója között. Ezt követte a Laval publicisztikai bizalmasának, Brinonnak berlini utazása, és ehhez csatlakozott most Francois-Poncet megérkezése Párizsba.

Egyes francia lapok szerint a gondolat, hogy a francia-német ellentétet megegyezéssel áthidalják, Berlinből származik, de Lavalnak, azt az ajánlatát, hogy Berlin garantálja Ausztria és Csehország függetlenségét, Hitler elutasította, bár ellenszolgáltatásul Laval kilátásba helyezte, hogy elejti a francia-orosz szerződést. Nyilván azóta Francois-Poncet folytatta a tárgyalásokat és ezekről számolt be szombaton Lavalnak.

Félhivatalos híradás szerint a berlini nagykövet párizsi tartózkodása tisztán magánjellegű, de a legtöbb párizsi lap ennek a látogatásnak rendkívüli jelentőséget tulajdonít. Az Excelsior szerint Laval semmiesetre sem fogja elejteni eddigi szövetségeseit és a német kormánnyal is csak azzal a feltétellel tárgyal, hogy ragaszkodik az egyetemes biztonsághoz.

Az Oeuvre szerint kialakult terv e pillanatban még nincs, bár a helyzet annyiban javult, hogy Németország ma alig követel egyebet, mint a légi egyezmény megkötését és gyarmati engedményeket.

Az orosz-francia szerződés kérdését a németek nyilván később fogják felvetni.