Elhatározták a biztosítók a hadikockázat felmondását

Alig néhány hónapja, hogy Lloyd George azoknak, akik nála a háború bekövetkezésének valószínűsége felől érdeklődtek, ezt a tanácsot adta: a Lloyd’-sok valamelyik képviselőjének tegyenek ajánlatot valamilyen objektum hadikockázatának öt évre szóló biztosítására.

S most egy hónap óta a biztosítótársaságok
nemzeti és nemzetközi értekezletet tartanak s miután Angolország és Svájc legtöbb biztosítóintézete már korábban is olyan álláspontot fogadott el, hogy a tengeren szállított árunak a tengerparton 15-30 napig tartó kirakási ideje, valamint a dokkokban való raktározás ideje alatt a szállítmánybiztosításnak a hadikockázatokra díjmentesen kiterjesztett hatálya tovább fenn nem tartható, mivel a modern harcászat elsősorban a kereskedelmi gócpontok s főleg ezek raktárai ellen indít légitámadást: a legtöbb értekezlet azzal a határozattal ér véget, hogy a szállítmánybiztosításoknak a hadikockázatokra vonatkozó részét felmondják, az Abesszínia felé irányított szállítmányok biztosításait nem vállalják, az egyéb hadikockázatokra pedig megfelelő pótdíjat vetnek ki.

A szállítmánybiztosítás háborús kockázataiban
leginkább Anglia, Németország, Franciaország, az Egyesült Államok és Olaszország biztosító vállalatai érdekeltek. Ezeknek a biztosítóintézetei az Amerikába irányuló aranyszállítmányokat is háborús kockázatnak minősítették s pl. Németországban díjtételüket az eddigi négytized ezrelékről héttized ezrelékre emelték fel. Az angol biztosítók a tengeri szállítmányok háborús kockázatának díjtételét két százalékról öt százalékra emelték s csak olyan országok hajóin szállított árukra fogadnak el biztosítást, amelyeknél ezidőszerint háborús veszély nem forog fenn.

A magyarországi biztosítótársaságok
néhány nap előtt foglalkoztak a háborús kockázatok kérdésével. Az ülésen a szállítmánybiztosítással foglalkozó társaságok teljes számban jelenvoltak s úgy határoztak, hogy a háború, zendülés, akna-, torpedóveszély, fosztogatás és elkobzás háborús kockázataira kiterjedő szállítmánybiztosításokat felmondják s továbbra csak a kiküldendő bizottság által naponként megállapítandó mértékű pótdíj ellenében vállalják.

Ha Lloyd George tanácsán néhány hónap előtt
sokan mosolyogtak is, ma már a biztosítók szeizmográfja a háború kitörésének valószínűsége felé mutató kilengéseket jelez.