A tüneményes műkorcsolyázás bajnokai

Pataky Dénes és Szilassy Nadinka

Erősen tűző nap aranyozta be Európa legszebb fekvésű és legpompásabb jégpályáját, a Budapesti Korcsolyázó Egyesület városligeti jégsporttelepét. Tribünök övezték körül a jégporondot és ha a néző szeme már elfáradt a bravúros gyakorlatok megcsodálásában, a pár percnyi szünetben gyönyörködhetik Vajdahunyad várának zúzmarás panorámájában.

Nem hiába dicsérik az itt járt külföldiek a városligeti jégpályát, amely berendezésével és szervezettségével, joggal versenyezhet akármelyik európai jégpályával.

A műkorcsolyázó-bajnokság kötelező gyakorlatait már szombaton elvégezték a versenyzők. Vasárnap délben féltizenkettőkor megkezdődtek a szombaton választott gyakorlatok. Jármy Andor altábornagy, a BKE műkorcsolyázó szakosztálya elnökének jeladása először a női versenyeket bonyolították le.

Meglepő fejlődésről tettek tanúságot a fiatal lányok. Szilassy Nadinka fehér kosztümében, mint egy habkosár görbült tova a jégen és a telet mindjárt tavasz váltotta fel, ahová bájos mosolyát széjjelszórta. Kűrjének főleg plasztikus, szép bemutatásával aratott sikert.

Erdős Klári és Botond Évi tartalmas bemutatója elsőrangú produkció volt. Különösen Botond Évi merész ugrásai és Erdős Klári ritmikája nyerte meg a szakértők tetszését. Olló Edit és Botond Györgyi szintén tetszetősen végezték el gyakorlataikat. Levitzky Piroska és Nyilas Vilma ugyancsak nagy igyekezettel dolgoztak.

A férfiaknál Pataky Dénes messze kimagaslott a résztvevők közül. Piruettjének ezernyi változatát a közönség dörgő tapsokkal jutalmazta. Gyakorlatai tiszták, harmonikusak voltak.

Terták Elemér gazdag tartalmú kűrje és merész ugrása nagy technikai tudásra engedett következtetni. Kertész Ferenc kiegyensúlyozott gyakorlataival méltán sorakozott az elsők közé.

Nagy kár, hogy a versenyszabályok nem intézkednek arról, hogy csak azok vehessenek részt ezekben a döntő küzdelmekben, akik a megfelelő bajnoki formával rendelkeznek. A lányok között nem volt az a nagy különbség, mint a férfiversenyzők között.

A férfiverseny közben érkezett meg a kormányzó, akit Hunyady Ferenc gróf, s BKE elnöke és Minich Jenő, a BKE igazgatója fogadott. A versenyeket felfüggesztették és Pataky Dénes bemutatta a kormányzónak csodálatosan szép gyakorlatait, amelyekkel a legközelebb nagy csatát kell majd vívnia és Európa- és világbajnoki versenyen.

Vivi-Anne Hulthen svéd műkorcsolyázó bajnoknő három táncszámmal szerepelt. Táncfantáziáinak előadásával a legtökéletesebb művészetté léptette elő, a sportot. Balerinai könnyedséggel, egybeforrva a zenével úgy siklott tova a tükörsima jégen, mintha színpadon lett volna.

Minden mozdulata a legteljesebb harmóniát mutatta és hűen fejezte ki a gépzene taktusait. A hűvös Svédország lánya tűzvörös kosztümjében szicíliai meleget varázsolt a jégre. Vivi-Anne Hulthen a jég Anna Pawlowája. A norvég Sonja Hennie után valóban ő következik a világ ranglistáján.

A páros verseny mindjárt meglepetéssel kezdődött. Szekrényessy Piroska és Szekrényessy Attila rendkívül sokat fejlődtek, meglepő volt a biztonságuk, új stílusuk és klasszikus eleganciájuk. Régi nagy stílusát csillogtatta a Rotter-Szollás világbajnoki pár. Figyelemreméltóan szerepelt a Gallé-Dilinger, valamint a Tuzsák-Balázs pár is.

A győztesek

Este hirdették ki a déli verseny eredményét, ünnepélyes keretek közt.

Magyarország hölgy műkorcsolyázó bajnokságát Szilassy Nadinka nyerte meg 5-ös helyezési számmal 413.02 ponttal. 2. Botond Évi. 3. Erdős Klári. 4. Ollé Edit.

Magyarország férfi műkorcsolyázó bajnoka:
Pataky Dénes 5-ös helyezési számmal. 426.9 ponttal. Második: Terták Elemér. 3. Kertész Ferenc. 4. Hostyánszky István.

Magyarország páros műkorcsolyázó bajnoka a Rotter Emília-Szollás László pár, ötös helyezéssel 11.38 ponttal. Második: Galló-Dillinger. 3. Szekrényessy. 4. Tussák-Balázs.

Ezzel az eredménnyel véget ért a magyar műkorcsolyázó bajnokság. Legközelebb az Európa-bajnoki és világbajnoki versenyeken a forró nemzetközi csatákban kell majd helytállniuk…