Világbajnokságot nyert a magyar Rotter-Szollás pár

A műkorcsolyázó világbajnoki verseny programját is szétrombolta a vasárnapi déli szél és a tizenkét fokos meleg. Már féltizenkettőkor egymásután érkeztek az autóbuszok, az autók a Műjégpálya elé és a villamosok is ontották a nézőket a Városligetbe.

A bejáratoknál azonban az udvarias rendezőség azzal fogadta őket, hogy a döntőbírák a pályát a világbajnoki verseny megtartására alkalmatlannak találták és ezért déli tizenkét óra helyett délután öt órakor tartják meg a férfi műkorcsolyázó-világbajnokságot és a szenior női nemzetközi viadalt.

A közönség berendezkedett arra, hogy szabadban tölti a vasárnap delet és a műjégpályától visszafordulva, férfiak és nők kicsinyek és nagyok csapatostól barangolták be a Városligetet, ahol a pompázó napsütés egyszerre tavaszt varázsolt.

A külföldi műkorcsolyázók és hozzátartozóik a műjég körül táboroztak, de megtiltották nekik, hogy a vizes jégen trenírozzanak, hogy délutánra teljesen alkalmas legyen a műjégpálya. A filmiroda és a fotográfusok serege pergőtűz alá vette a műkorcsolyázókat, akik különböző pózokba állva fényképezték le magukat.

A gépházban ezalatt az összes gépek üzemben voltak és nagy robajjal ontották a pálya csöveire a hideget, amelyet azonban a meleg szél elfújt s így a víz nem tudott megfagyni. Csak a „jégtudósok” véleménye hatott vigasztalóan. Ők kijelentették, hogy a műjégpálya gépei dacolni tudnak a meleggel és széllel s délutánra teljesen üzemképes lesz a pálya.

Közben megérkezett Kelemen Kornél dr., az Országos Testnevelési Tanács elnöke, akit Szentgyörgyi Imre dr. kalauzolt. Az OTT elnöke barátságosan beszélgetett a versenyzőkkel és megígérte, hogy a délutáni versenyre is kijön. Egy órára járt már az idő, amikor a nemzetközi döntőbíróság kihirdette a szombatesti verseny eredményét.

A páros műkorcsolyázó világbajnokságot a magyar Rotter Baby – Szollás László pár nyerte meg. Öt bíró pontozta őket és mind az öt az angol Clorke, a német Schober, a lengyel Kuchar, a magyar Orbán és az osztrák Kaler egyhangúan az első helyet ítélte nekik.

A világbajnokságot megérdemelten nyerte a magyar pár, mert biztosan, fölényesen, technikai tudásuk csillogtatásával végezték el gyakorlataikat. Kellemes meglepetést keltett a Pausin osztrák pár. A tizenhárom Ilse és a tizennégy éves Erik a műkorcsolyázó sport jövő reménységei.

Minden mozdulatuk csupa báj volt. Precízen végezték el a gyakorlatokat, úgyhogy ők is megérdemelték a második helyet. A Galló-Dillinger magyar pár a harmadik, a Szekrényessy testvérpár a negyedik helyen végzett.

A többi helyezés a következő: 5. Bilorowna Zsófia-Kowalsky Tade (Lengyelország) 6. Hempel Wally-Weiz Ottó (Németország) 7. Kainer Liesl-Rosdal Adolf (Ausztria). 8. Chachlewska Barbara-Theuer Alfréd (Lengyelország).

A hölgy junior műkorcsolyázó versenyt ugyancsak egyhangú ítélet alapján Kiepura szemefénye: Stenuf Hédi nyerte meg. A bécsi kislány a közönséget és pontozóbírákat egyaránt elragadtatta teljesítményével. Szorgalmas munka eredmény a két Botond lány pompás szereplése. Évi a második, Györgyi a harmadik helyre került.

A további sorrend: 4. Ollé Edit (BKE), 5. Erdős Klári (BKE) 6. Holbaum Liesl (Troappau) 7. Schweinburg Mária (Bécs) 8. Gillard Fritzi (Klagenfurt) 9. Meierhaus Márta (München) 10. Wägeler Anita (Zürich) 11. Scheibert Erna (Kattovic).

A férfi junior nemzetközi műkorcsolyázó versenyen Alwart Herbert (Bécs) győzött. Barcza-Rotter Béla (BKE) a második helyen végzett. Szép eredményt ért el a bírói döntés szerint harmadik helyre juttatott Kállay Kristóf, aki főleg ugrásaival vonta magára a figyelmet, és ha nem bukik, úgy még jobb helyezést ért volna el.

Így is maga mögé utasította Lengyelország bajnokát, a kattowici Waltert és a két osztrákot, Katschliget és Ronget.