Oroszország – a legnagyobb aranytermelő államok sorában

London, október hó

Néhány héttel ezelőtt jelent meg a nagy londoni lapok
közgazdasági rovatában a Szovjet nemzeti bankjának legutóbbi kimutatása. Ennek a kimutatásnak volt egy tétele, ami a legnagyobb feltünést keltette nemcsak a különben kitünően informált City körökben, hanem magában a Foreign Officeban is, ahol rendkivüli figyelemmel kisérik a Szovjet gazdasági életének fejlődését.

Az orosz bankkimutatás szerint a Szovjet aranykészlete
e pillanatban valamivel meghaladja a két és félmilliárd svájci frankot, ami a mult évi aranykészlettel szemben kerek félmilliárd svájci frank emelkedést jelent. Ennyi aranya vagy ennél többje csak Amerikának, Franciaországnak és Angliának van; az aranytabellán Oroszország a negyedik helyre rukkolt fel az utolsó helyről, ahol 1922-ben állott, egy társaságban Ausztriával és Lettországgal.

Az aranykészletnek ez a meglepő emelkedése
annál hihetetlenebb, mert hiszen még 1928-ban is alig haladta túl a százmillió frankot az orosz aranykészlet. Honnan ez a rendkivüli aranykincs és mi a magyarázata annak, hogy a Szovjet hét esztendő leforgása alatt ekkora aranytartalékot tudott összegyüjteni, ugyanakkor, amikor a külföldön vásárolt árukért jórészt arannyal kellett fizetnie?

A magyarázatot erre a kérdésre
nem a Lombard Streeten és nem a Downing Streeten adták, nem jól informált bankárok és a titkos diplomáciai jelentések fölé hajló diplomaták, hanem azok az angol mérnökök, akik most jöttek vissza hosszabb szabadságra azokból a szibériai aranybányákból, ahol angol és amerikai bányamérnökök vezetik a termelést.

Az angol mérnökök szerint az utolsó tizennyolc hónapban
Oroszország belépett a világ legnagyobb aranytermelő államainak sorába és ebben az esztendőben Szibéria aranytermő vidékein több aranyat bányásztak, mint az Egyesült Államokban, vagy Kanadában: közel 170 millió dollárt. Ezzel az eredménnyel Oroszország a második helyen áll Délafrika mögött, amelynek évi aranytermelése állandóan a 400 millió dollár körül mozog, de máris maga mögött hagyta az Egyesült Államokat a maga 112 millió dollár évi aranytermelésével.