A bécsi Müller premierje a Hungáriában

Hungária - Somogy 6:2 (2:0)

Többheti csatározás, titkos és nyílt tárgyalás után Kisfalvi István dr. csütörtökön éjfélkor magával hozta Bécsből Müllert, az anyagi válságba jutott WAC válogatott csatárát és bemutatta a Newyork kávéház sportasztalánál. Müller pénteken már részt vett a Hungária tréningjén és vasárnap délután az üllőúti pályán volt az első szereplése a Hungáriában, a Somogy ellen.

Müller-láz tört ki a futballdrukkerek között és a bécsi csatár iránti érdeklődésnek tudható be, hogy az üllői úti pálya előmérkőzésén is tízezer főnyi közönség foglalta el a tribünöket és kíváncsian várta, mit tud a Hungária új szerzeménye. Müller jobb összekötőcsatárt játszott és így Cseh lett a center, míg Víg IV. a balösszekötő.

A csapat többi része változatlanul állott fel. A közönség már az első percekben észrevehette, hogy egy egészen kiváló klasszisú játékos került Müller személyében a Hungária csatársorába, természetesen még nem illeszkedett be, vagy mondjuk talán úgy, hogy partnerei még nem értik meg mindenben még őt, de a bécsi futballiskola tündöklő stílusában néhány remek akcióval mutatta meg tudását.

Ami a továbbiakat illeti, feltűnést keltett, hogy a bajnoki tabella utolsó helyén reménytelenül veszteglő Somogy fedezetsora jobb, mint a Hungáriáé. A kék fehéreknek tehát ezen okvetlenül javítani kell és megérdemelte Kocsis nyugalomba vonulása is.

A Hungáriában Cseh, Bíró, Titkos, Müller és Sas voltak a legjobbak. Somogynál Miklósi I. bátor, jól, helyezkedő, stílusos hátvédjátéka közönséget és szakértői egyaránt elragadtatott. Bíró: Gerő Ferenc.

A mérkőzés részletei a következők:
Félórás késéssel kezdődik a Hungária-Somogy mérkőzés. Cseh „csúsztatott” fejesével máris Sas száguld, de labdája a tömörülő védelemről visszapattan. Kíváncsian várja a közönség Müller első megmozdulását, amely azonban csak félsikerrel járt s így hiábavaló a jó támadás.

A 6. percben azonban már teljes elismerést arat. Magyar pályán rég nem látott kígyózással hagy faképnél öt embert, aztán Sasnak ad, a kis szélső éles lövését a kapus kiüti a jól elhelyezkedett Müller elé, aki estében belövi a Hungária vezető gólját (1:0).

A parádés akciót hosszas taps kíséri. Jó Somogy-támadást a bíró tévesen állít meg les címén. Hungária sarokrúgásból szabadrúgás lesz, amelyet Turai tizennyolc méterről bombáz mellé. Dudás szabadrúgását Müller fordulásból kapásból továbbítja, de a labda nem találja el a kaput. Ilyet is ritkán látni magyar csatároktól.

Ezután Cseh kerül óriási helyzetbe, de három lépésről futtában a kapusnak lövi a labdát. A következő pillanatban ismét Cseh jár elől, s jól helyezett éles lövése a belső kapufáról pattan a mezőnybe. A 25-ik percben Titkos régen nélkülözött „valódi Titkos-lefutást” produkál, bekanyarodik és jobblábas lövése az ellenkező sarokban köt ki (2:0).

Kissé lábra kap a Somogy is, s különösen ekkor tűnik ki Kocsis bizonytalansága. Képtelen egy labdát tisztán rúgni, még az állított labdákat is taccsra rúgja. Szabó lehetetlen vetődése nagy derültséget kelt és majdnem öngólt okoz. A következő percekben ismét Szabó gondoskodik a humorról. Egy kirúgása után elterül a földön. Ezek a „rendkívüli produkciók” nem a futballpályára valók.

Alig kezdődik a második félidő, a Hungária máris sarokrúgáshoz jut s ebből Titkos beadására Cseh kiugrik és fejéről a labda a hálóba hull (3:0.)

Ezek után egymásután potyognak a gólok. A 6. percben Víg IV. Turainak adja a labdát, aki mintegy 20 méterről éles lövést küld a kapura, amely a meglepett Marsovszky mellett hálót ér (4:0).

Két perc mulva Sas villámgyorsan helyet cserél Müllerrel, aztán előread, az osztrák csatár elhúz Faludi mellett és nagy flegmával lő az ellenkező sarokba (5:0).

Alig csendesedik el a taps s máris újabb gól esik, ezúttal azonban a Hungária kapujába. Galambos az elbotló Dudás mellett elfut, nyugodtan emeli a labdát, amely a fedezetlenül hagyott Murai elé kerül, aki így nyugodtan lövi be a Somogy első gólját (5:1).

Cseh nagyszerű helyzetbe hozza Müllert, de az gyengén lő. Ezután hosszú percek telnek el azzal, hogy rosszabbnál rosszabb passzok szállnak mindkét félnél. Müller lyukra játszaná Cseht, ha az megértené. Erre valaki meg is jegyzi!
- Szegény, azt hiszi, hogy Sindelar a centere.

Sas nagy helyzetből mellé lő. Aztán ismét céltalan csapkodás folyik. Nagyszerű Müller-Cseh összjáték után Cseh jut lövő helyzetbe, de fölé lő. A 30-ik percben esik a mérkőzés legszebb gólja. Turai Müllernek ad, az néhány lépést tesz és gólhelyzetben van, de nem lő, hanem a még jobb helyzetben levő Csehhez gurítja a labdát, aki kényelmesen gurít a hálóba. (6:1).

Remek akció volt, amely valósággal bevitte a labdát a hálóba. A Somogy igen komolyan ostromolni kezd és sarokrúgást érnek el. Nagy kavarodás támad. Dudás felszabadít, de Szabó a földön marad, egy-kettőre magához térítik. A somogyi kapus véletlenül mellbe boxolja saját hátvédjét, úgyhogy azt élesztgetni kell.

Ezután nagyszerű somogyi finis következik. Egy percen belül három kapufát lőnek a somogyi csatárok, amely főként Kocsis rossz játékának tudható be. A 43-ik percben végre siker koronázza a kaposváriak nagy ostromát. Berecz gyenge lövését Szabó fölöslegesen öklözni akarja, de a labda mellé nyúl, amely a hálóba esik (6:2).

Közvetlenül a gól után Szabónak afférja támad a góllövővel, s a Hungária-kapus meg akarja rúgni Bereczet, szerencsére azonban nem találja el. Ezzel a jelenettel végződik a mérkőzés.