Balatoni úszóverseny

Fentebb közöljük a M.A.C. ezidei balatoni uszóversenyének feltételeit. A verseny augusztus 20-án tartatik meg.

A rendező egyesület a M.U.E. megkérésére erre a napra tette át, tekintettel arra, hogy a M.U.E. augusztus 15. és 16-án tartja jubiláris úszó és athletikai versenyeit. E verseny pótolja a club által két éven át rendezett Balaton-átúszási bajnokságot, mely Balaton-Füredről Balaton-Földvárra tartatott meg körülbelül 13 km. távra.

Már a tavalyi verseny után, mely a rendkívül erős hullámverés miatt rendkívül nehéz feladatot rótt úgy a versenyzőkre, mint a verseny vezetőségére s amely alkalommal csak a védő Balatoni Károlynak sikerült az átúszás, de őt is formájában sokára visszavetette a túlerőltetése: felmerült az eszme, hogy a club eltekint az átuszás versenyének ily távra való évenkinti kiírásától, kisebb távra rendezi évenkinti balatoni versenyét, fentartva magának azt, hogy esetről-esetre, amikor az eddigi távon való átuszásra komoly jelentkező nevez: a versenyt megrendezi.

A Balaton átuszása rendkívüli sportbravur, rendkívüli fizikumú úszóknak való: szélesebb művelő körre nem számíthat s nem járúl oly mérvben az úszósport előbbviteléhez, mint amily nagy követelményekkel fellép, az úszók s a rendezők irányításában.

A club mostani kiírása körülbelül 5 km.-re szól. Ez is – kivált háborgó vízben – tekintetes táv, de ennek megtételére már nagyobb számban vállalkozhatnak távúszóink anélkül, hogy egyéb versenyzésüket, rendszeres távúszótréningjüket zavarná. Azt hisszük, hogy a magyar úszók örömmel fogadják a versenyfeltételek ily módon való megváltoztatását.