Nagy külföldi cégeket érdekel az Alföld öntözése

Azóta, hogy a miniszterelnök Debrecenben a hortobágyi és hortobágymenti öntözés szükségéről beszélt, – a földmívelésügyi minisztériumban több külföldi cég ügynöksége érdeklődik az öntözési akció méretei iránt.

Ám ez érdeklődések sorsa a multban is azon fordult,
úgylátszik, most is azon fordul majd, hogy a figyelembevehető nagyobb cégek rendszerint az ország pénzügyi lehetőségeit messze túlszárnyaló tervekről tettek javaslatokat. A valutáris kötöttségek óta ezek a lehetőségek még nehezebbekké váltak!

A legutolsó nagyobb ajánlatot
még a devizarendelet előtt a nilusmenti munkálatok egyik legnagyobb cége, Gibbsonék tették. Ez volt az az ajánlat, melyet annak idején önzetlen buzgalommal ajánlott Károlyi Gyula miniszterelnök figyelmébe Hegedüs Lóránt volt pénzügyminiszter. Ez az ajánlat az egész Alföld ötözését tervezte egy Duna–Tisza csatorna útján. De a valutáris zavarok nehézségeiben a terv megvalósításától el kellett tekinteni.

Az újabb külföldi érdeklődések
ma a puhatolózások keretében mozognak, olyan újabb ügynökségek részéről, amelyek a nemzetközileg ismert Berkowitz A. hollandi bankárral jutottak összeköttetésbe. De a földmüvelésügyi minisztérium az ország földmüvelési érdekeinek figyelembevételével az elzárkózó magatartást véli helyesnek. Mezőgazdasági népességünk teherbíróképességét nem teheti külföldi kalkulációk függvényévé.