A ludovikás nyolcevezős csapat visszahódította a dunai hegemóniát

Vasárnap déli félegy órakor a MAC margitszigeti csónakházának vonalában elhelyezett pontonokról indították el a XI. főiskolai nyolcevezős bajnoki verseny résztvevőit. A versenyben négy főiskolai nyolcas indult, a LASE I. és LASE II., a MEC és a BEAC csapata.

A budai oldal felé eső részen a LASE I. fehértrikós nyolcasa evezett, tőle balra a MEC pirostrikós nyolcasa, a BEAC fehér E-betűs nyolcasa és végül a LASE II. zöldtrikós nyolcasa.

A start nem sikerült a legjobban, mert a MEC és a BEAC nyolcasa túl közel került egymáshoz, úgyhogy a lapátok érintették egymást. A LASE I. nyolcasa jól indult s előnyét az Országháznál egy, a Lánchídnál 1 1/4 hosszra növelte és végül több 2 hossz előnnyel érkezett a célba.

A BEAC, a tavalyi győztes, mely a verseny favoritja volt, az akadémikusok nyugodt, hosszú csapásaival ellentétben, rövid, gyors csapásokkal evezett, ami ezen a hosszú távon teljesen elhibázottnak bizonyult, úgyhogy a nyolcas egy percig sem volt veszélyes a vezető ludovikásokra.

A győztes LASE I. 10 p 57 mp-es ideje pályarekord, melyet azonban a Duna magas vízállásán kívül annak tulajdonítanak, hogy a versenyt első ízben az idén bonyolították le versenyhajóban.

A célban nagyszámú előkelő közönség jelent meg, akiknek soraiban helyet foglalt Gömbös Gyula miniszterelnök, a tudomány- és műegyetem rektora s számos polgári és katonai előkelőség.