Kétéves hajrá után kézrekerült a csepeli gyilkos haramia és bandája

Vasárnapra virradó éjszaka a pesterzsébeti Hangya-telep viskói között kisebb embercsoportok surrantak el, halk parancsszavak hangzottak, majd minden újra elcsendesedett. Éjféltájban az egyik viskó körül füttyjel sivított fel, a következő pillanatban megreccsent az ajtó és maguk elé tartott revolverrel rohantak be a detektívek az alacsony, szegényes szobába, amelynek asztala körül nyájas köreiben vacsorázott a Csepelsziget és környékének hírhedt rablóbandája.

Néhány perc múlva megkötözve vitték el Weber Ferencnét, Tompa Istvánt, Csörköly Lászlót, Leopold Katalint és egy fiatalkorú sihedert, majd Krizsanecz Kálmán kapitány és Róma Ernő főfelügyelő negyven rendőre ismét elszéledt a Hangya-telep sikátorain, meglapultak az árkokban és bokrok mögött, a táj megint elhagyatott volt, csak a szél sivított és nyikorgatta a rozzant tetőket. Éjjel egy óra lehetett, amikor hatalmas termetű ember közeledett.

Az egyik viskóból kifelé szivárgó fényben egy pillanatra látni lehetett a különös, sebhelyes arcot, azután ismét árnyékba borult minden. Alig múlt el azonban néhány másodperc, mikor vad dulakodás lármája hallatszott, a rendőrök futólépésben rohantak a hangok irányába, acetilénlámpák és villanyzseblámpák fénye villant fel és látni lehetett, amint a hólében egész embergomolyag hempergőzik. Percekig tartó vad dulakodás, üvöltözés után sikerült csak megbilincselni a nagy hajtóvadászat értékes zsákmányát.a két esztendeje hiába kergetett rablóvezért, Szemeti Istvánt.

Az arcába tartott lámpák fényében mingyárt megállapították, hogy Szemeti az arcára kent kollódiummal teljesen elmaszkírozta magát. A bandita két évvel ezelőtt a csepeli Királyerdőben orvul agyonlőtte Szarka Ferenc halászmestert és azóta is a bűncselekmények, különösen pedig a templomfosztogatások egész sorát követte el. Csepel, Pesterzsébet, Tököl, Taksony, Dunaharaszti vidékén egész legendakör vette körül a haramiát, de sem a csendőrségnek, sem a rendőrségnek nem sikerült kézre kerítenie.

Mikor elfogták, három frommerpisztolyt találtak különböző zsebeiben. Vadászpuskáit és revolvereit barlangokban és földalatti fedezékekben tartja. Ő és bandája nem csak rablással, útonállással és betöréssel foglalkozott, hanem orvvadászattal és orvhalászattal is. Legutóbb az illatosúti templomot rabolta ki, majd a szomszéd iskolában látott munkához, azonban megzavarta az iskolaszolga. Szemeti rálőtt és súlyosan meg is sebesítette a pedellust. Kétéves küzdelem után vette kezébe az üldözés munkáját Krizsanecz kapitány és Róna főfelügyelő, akiknek Molnár pestszenterzsébeti rendőrfelügyelő adott értékes nyomokat.

Néhány nappal ezelőtt Molnár felügyelő rendőrei elfogták a haramia kedvesét és akkor a leányt kísérő rendőrökre közvetlen közelből rálőttek. Egyik rendőr meg is sebesült a tűzharc közben, de a banditát nem lehetett elfogni. Ezek után indult meg a döntő roham a sziget erdővilágában és a partokon garázdálkodó rablóbanda ellen.