A húsiparosok a Hangya monopóliuma ellen

Vasárnap viharos gyűlést tartottak a hentesipartestület helyiségében a fővárosi húsiparosok, hogy tiltakozzanak az ellen a rendszer ellen, amely a Németország felé irányuló sertésexportot csaknem kizárólag a Hangyának és más szövetkezeteknek, valamint álszövetkezeteknek juttatja, de úgyszólván teljesen kizárja belőle a hentesipart és a legitim kereskedelmet.

Mojthó Ferenc ipartestületi alelnök előadta,
hogy az e héten kivitelre kerülő tízezer darab hasított sertésből háromezer darabot a Hangya szállítja Németországba. A Hangya felcsap hentesmesternek és elveszi a hentesmesterek kenyerét, megélhetési lehetőségét, – mondotta az alelnök a gyűlés tagjainak viharos felháborodása közben.

– Az export harminc százaléka az övé,
de a hentesipar további negyven százalékot is elveszít, mert 4000 darab sertést e héten a Hangya szövetkezet fog feldolgozni, a hentesek teljes kizárásával.

A következő szónok Bukovszky András volt,
aki a kisipar védelméről szóló törvényre hivatkozott:
– Ne tűrjük – kiáltotta – a mi nagymultú iparunk semmibevevését! Forduljunk sérelmeinkkel az iparügyi miniszterhez, hanem ha eredményt nem tudunk elérni és meghallgatásra nem találunk, forduljunk magához a miniszterelnökhöz!

A többi szónok arról beszélt, hogy ne legyen senki meglepve,
ha a közeli napokban a vágóhídon viharos jelenetek fognak lejátszódni. A Hangya bevonulása a húsiparba lehetetlenné teszi a kishentesmestereknek, hogy a déli órában sorra kerüljenek a vágóhídon, aminek az a következménye, hogy a nyershúst már nem lesz idejük még aznap feldolgozni és a közönség ennek folytán nem fog friss húshoz jutni.