Bravúros küzdelem után Gerevich Aladár nyerte Európa kardvívóbajnokságát

Az első három helyet magyarok foglalták el Lausanne-ban

Lausanne, június 30.
Szombaton délután tartották meg Európa kardvívóbajnokságának döntő mérkőzéseit. Tíz vívó jutott a döntőbe, hat magyar és négy olasz. Így tehát az egyéni bajnokság is olasz-magyar párharccá fejlődött.

Először a magyarok vívtak egymás ellen. Már ekkor kitűnt Gerevich nagyszerű formája. Sorjában legyőzte honfitársait. Az olaszoknál Gaudini tört előre. Ő is veretlenül ment tovább.

Ezután kezdődött az olasz és a magyar vívók összecsapása.
Ezt hosszú tárgyalás vezette be, amelyen arról folyt a vita, hogy ki legyen a zsűri elnöke és kik legyetek a tagjai. A belga Anspack ugyanis, sok izzó olasz-magyar mérkőzés döntőbírója ez alkalommal nem vállalkozott az elnökségre.

A felek végül megállapodtak abban, hogy magyar részről Jekelfalussy és Rozgonyi, az olaszoktól Anselmi és Cuomo vesznek részt a zsűriben, míg elnöknek a francia Frizteaut kérik fel. A zsűri kifogástalanul látta el tisztét.

Az első bravúrt Rajczy érte el, aki 5:3-ra verte Gaudinit. Nagy meglepetés: Marzi 5:0 arányban biztosan verte a favorit Gerevichet. Ettől kezdve Gerevich újra magához tért és azután egymásután legyőzte olasz ellenfeleit. A döntő asszóban Gerevich 5:1 arányban valósággal lehengerelte a hórihorgas Gaudinit.

Európa kardvívóbajnokságának végeredménye tehát a következő:

1. Gerevich Aladár (MAC) 8 gy., 2. Rajcsy-Rasztovich Imre (BEAC) 7 gy., 3. Rajcsányi László (MAC) 7 gy., 4. Gaudini (Olaszország) 6 gy., 5. Marzi (Olaszország) 6 gy., 6. Kabos Endre (UTE) 5 gy., 7. Berczelly Tibor (HTVK) 2 gy., 8. Pinton (Olaszország) 2 gy., 9. Maszlay Lajos (HTVK) 1 gy., 10. Montazo (Olaszország) 1 gy.,

A magyar vívókat a közönség lelkes ünneplésben részesítette. A csapat tagjai még szombaton éjjel vonatra ültek és hétfőn délelőtt 10 órakor érkeztek haza.