A rádiós meteorológia házi használatban

Említettük s azóta olvasóink közül is jeleztek néhányan, hogy rádiókészülékük segítségével szinte minden képzés nélkül megtanultak időjárásjelentést készíteni a saját használatukra.

Olyan helyen, ahol nincs sok mesterséges elektromos zavar, leginkább vidéken, aránylag könnyű ez érdekes kísérlet. Felfedezték ugyanis rádiósaink is (mit nem fedeznek fel nálunk?), hogy a külföldi állomások hallgatásakor az egyik állomás tisztán, a másik légköri zavarokkal szennyezetten jön.

Igy végigmenve az összes környéki állomásokon, egy kis térképbe könnyen berajzolható az esetleges vihar vonala. Ha a megfigyelést megismételjük egy idő mulva, akkor már arról is tudomást szerezhetünk, hogy ez a vihar milyen irányban tart.

Természetes, hogy e kísérletek csak úgy adnak tiszta képet, ha a vétel keretantennával történik s így módunkban van meghatározott az irányt, ahonnan a jeleket hallgatni kívánjuk.

Ezen az elven építették fel mostanában a tengeri hajózás céljait szolgáló külön viharszolgálatot rádióval. Pontosan az előbb ismertetett elvek szerint végzik a munkát, csupán az a különbség, hogy az ott használt készülék pontos iránymegállapítást tesz lehetővé, mert nagyon érzékeny.

A szervezet működése oly tökéletes, hogy ma már negyednappal előbb tudja értesíteni a hajókat, ha a vihar közeledik feléjük. Ezzel természetesen sokkal nagyobb biztonság állott be a hajózási, különösen pedig a személyszállítási szakmában.

Jellemző az ismertetett módszer értékére, hogy az amerikai partvidékeken ezt a szolgálatot a biztosító intézetek látják el. Az ő érdekük az, hogy a biztosított hajó minél kevesebb veszélynek legyen kitéve.

Ezzel csökken a társaság kockázata. Nem sajnálják tehát a pénzt, amibe a viharjelző adminisztráció kerül.