A villámposta futárja

Csak nemrégen zárult le a verseny Magyarországon, amely a postaalkalmazottak elosztó gyorsaságát próbálta ki. Ki derült, hogy percenként 111 különböző helyre tud a győztes küldeményt elosztani anélkül, hogy hibázna.

Nagy szám ez és igen nagy gyorsaság. Világszerte törekvés, hogy a postaszolgálat gyorsaságát a maximumig fokozzák, holott a rádió amúgyis korlátlan lehetőségeket nyitott a posta szolgálat számára. Ezt használták ki Kaliforniában, ahol a posta önálló újításba kezdett.

A táviratkihordók ott motorkerékpáron száguldoznak. Ezenkívül felszerelik őket egy kis vevőgéppel is, amely állandó összeköttetésben áll a központtal. Ha kiküldenek egy táviratot és nem sokkal utóbb ugyanarra a környékre egy másik sürgős üzenet is érkezne, akkor nem várjak be a körzeti motoros visszaérkezését, hanem rádión továbbítják utána.

Útközben meghallja a hívójelét, erre rögtön leáll és felveszi a távirat szövegét egy blankettára, majd nyomban kézbesíti is. Kétségtelen, hogy ennél gyorsabb postaszolgálat már csak akkor lehet, ha a táviratokra nem lesz többé szükség, mert mindenki önmaga táviratozhat annak, akinek akar.