Súlyos visszásságokat állapított meg a Pestmegyei Kőbánya ellen megindított, de hirtelen befejezett vizsgálat

Értesülésünk szerint a Pestvármegyei Köbánya és Útépítő Részvénytársaság gazdálkodásával kapcsolatban az utóbbi időben elhangzott suttogásokra a pénzügyminisztérium kebelében működő Közérdekeltségek Felügyelő Hatósága elrendelte a vállalat pénzkezelésének és üzleti politikájának a felülvizsgálatát.

A folyamatban levő vizsgálat úgy a kőbánya utóbbi éveinél készült mérlegeinél, valamint az ellenőrzéssel megbízott funkcionáriusok javadalmazásainál olyan jelenségeket tapasztalt, melyek fölött- közpénzekről lévén szó- a kormányhatóságok napirendre nem térhetnek. A vizsgálat megállapította, hogy a felügyelettel és ellenőrzéssel megbízott közigazgatási főtisztviselők százötven pengős napidíj mellett tevékenykedtek, ha a Budapest közvetlen közelében levő kis bányába terepszemlére kiszállottak.

Az is feltűnt, hogy a számviteli szabályok ellenére nem záradékolt nyugtákra útiköltségeket és olyan járandóságokat vettel fel, amelyekért a vizsgálat megindítása óta állítólag már visszafizetések is történtek volna. A Pestmegyei Kőbánya semmibe sem vette azt a kormányhatósági intézkedést- a vizsgálat adatai szerint- amely kimondja, hogy a vezető állásban lévő köztisztviselő mellékjárandóságai nem tehetnek ki többet, mint legális törzsfizetésének ötven százaléka- Ilyen előzmények után a meglepetés erejével hatott, hogy az igen komolyan és széles mederben megindult vizsgálat, melynek teljes lefolytatása még hosszú időt vett volna igénybe, hirtelen befejezést nyert.

A Közérdekeltségek Felügyelő Hatósága által elrendelt vizsgálatnak azt a meglepő és gyors befejezését még nagyobb meglepetéssel fogadták, mint a vizsgálatnak váratlan megindítását. Az ügynek azt az érthetetlen és homályos fordulatát egyes beavatottak a kőkartel közbelépésének tulajdonítják- mindenenesetre különösnek tartjuk, hogy ugyanaz a felügyelő hatóság, mely sok hatalmas állami szövetkezettel meg tudott birkózni, éppen ezzel  a pestkörnyéki kőbányával szemben ne tudná kifejteni közérdekű munkásságát.