Byrd expedíciója a Déli sarkon

Byrd tengernagy, aki expedíciójával hosszú hónapok óta a Déli sarkvidéken tartózkodik, rövidesen visszatér hazájába, az Egyesült-Államokba. A népszerű amerikai kutató az utóbbi időben gyakran küldött jelentést tapasztalatairól.

Így legutóbb jelentette, hogy a Marie Byrd terület megszakítás nélkül tart az Antarktisz partoktól egészen a Déli sarkig. Azt is megállapította, hogy az eddig létezőnek hitt Transz- Arktisz nevű tengerszoros; nincs. Mindezeket repülőútján állapította meg. Byrd az egész területet az Egyesült-Államok tulajdonának jelentette ki.

A déli sarkvidék hóval, jéggel borított kontinensén a sikertelen expedíciók hosszú sora után 1911 végén Amundsen-nek sikerült elérnie a déli pólust. Két hónappal később Scott is arra járt, de visszatértében expedíciójával együtt éhenhalt a hósivatagban. Három évvel később Shakleton vállalkozása kudarccal járt.

Byrd tengernagyot, legújabb expedíciójával kapcsolatban több tudós megtámadta és reklámhajhászással vádolták. Kétségbe vonták azt, mintha az expedíció veszedelmes vállalkozás lenne.

Ma már nem nehéz dolog a déli sarkvidéken tartózkodni, hiszen a Byrd-expedíció tagjainak autó, repülőgép áll rendelkezésére, kitűnő házakban laknak, rádiójuk, gramofónjuk van, ellátásuk pedig kifogástalan. A legfinomabb gyümölcstől és pecsenyétől a tejig mindenük van. Házaikat fűtik ...

Ezt mondják az angol tudósok és abban igazuk is van, hogy Byrd expedíciója a legkitűnőbb felszerelésű.