Fedák Sári nagy pörét április 15-én tárgyalják Los Angelesben

Fedák és Aknay Vajda Ernő saját kezű leveleivel döntik meg a hamis eskű vádját
Los Angeles, március 31.

Március 18-án Fedák Sári és Aknay Vilma megjelentek a losangelesi Superior Court 44-es osztályán és William Dourt bíró előtt megsürgették annak a bűnügynek a tárgyalását, amelyet Vajda Ernő amerikai magyar író adott a kérelemnek, amelyet Judge Harry Sewell és Hermann Shapiro ügyvédek terjesztettek elő és kitűzte a főtárgyalást április 15-ére.

A bírótól való távozás után beszélgettünk Judge Sewell ügyvéddel, aki a védelmet vezeti. Sewell azelőtt a Superior Court (Felsőbb bíróság) bírája volt.
- Képtelenség.- mondotta az ügyvéd -hogy a két művésznőt a vádpontok bármelyikében is bűnösnek találják, mert én nemcsak a fővádló okmányokkal bizonyítom, hogy a hamis esküt, éppen a hamis esküvel vádaskodó Vajda Ernő lövette el, mikor az esküdtszék előtt oly színpompásan, oly drámaian, oly megjátszva igyekezett lefesteni Fedák és Aknay elvetemült gonoszságát, hogy az esküdtszék elnöke kénytelen volt figyelmeztetni, hogy ne legyen olyan nagyon hatásos, ne legyen olyan patétikus, ne beszéljen olyan színpompásan, hanem szíveskedjék csupán a tényekre szorítkozni...

Különben is Vajda Ernő hiába erőlködik és hiába kelt hangulatot, minden szavát megdöntik saját kezű levelei, amelyet Aknay Vilmához írt. Én sokáig voltam bíró, ismerem jól az amerikai igazságszolgáltatást,amely az ilyen súlyos bűnperben mindig megköveteli, hogy a vádat ne csak valamennyire bizonyitsák, hanem minden kétséget. -érti? minden kétséget kizárólag bebizonyítsák!
Az ügyvéd mosolygott, majd így folytatja:
- Megírhatja, hogy semmi ok aggodalomra! Még néhány rövid hét és bebizonyosodik napnál világosabban, hogy Fedák Sári és Aknay Vilma egyáltalában nem bűnös kétrendbeli hamis eskü és  összeesküvés bűntettében. A színházba járó magyar közönség ha előbb nem is, de az őszi szezonkezdetén viszontláthatja Fedákot és Aknayt is, teljesen tisztázva a vádak alól, amelyeket a gyűlölet diktált.
Megkérdeztem Sewell ügyvédet, hogy a fölmentő ítélet után mi a szándéka? Mit tesz az alaptalan vádaskodó ellen?
Sewell megint csak mosolygott és kitérő választ adott:
- Nézze, kedves uram, én ügyvéd vagyok és így nem engedhetem meg, hogy a kártyáimba betekintsenek..Nem szabad még elárulnom jövő terveimet. Majd erről beszélünk később, az illetékes bíróság előtt. Annyi bizonyos, hogy ha elhangzott a fölmentő ítélet, -amelynek el kell hangoznia, bizonyítékaink alapján!- lesz egynéhány szavam a bíróság előtt...De egyelőre még nem mondom meg, hogy mi.