Geiger Richárd festőművész följelentette Forbáth Sándor főorvost

Vasárnap délben a főkapitányságon Geiger Richárd festőművész csalás és sikkasztás miatt bűnvádi följelentést adott be Forbáth Sándor főorvos, a Magyar Orvos szerkesztője, az ismert nevű költő ellen, Geigerné néhány hónappal ezelőtt az ótátrafüredi Guhr-szanatóriumba akart menni üdülni s mivel a szanatórium a Magyar Orvos-ban hirdetett, a festőművész felesége Forbáth főorvoshoz fordult információért. A főorvos készséggel állott rendelkezésére, megadta a szükséges felvilágosításokat és mingyárt át is vette 33 napi üdülés díját: ötszázhuszonöt pengőt.

Geigerné néhány nap múlva elutazott Ótátrafüredre, ahol az első hét végén legnagyobb meglepetésére benyújtotta a szanatórium a számlát.

A festőművész felesége természetesen kijelentette, hogy nem tartozik semmivel, mert a díjakat már Budapesten kifizette a szanatórium megbízottjának, Forbáth Sándornak. Geigerné közben hazaérkezett Budapestre, a szanatórium pedig peres úton követelte járandóságát a festőművésztől.

Az I-III. kerületi járásbíróságon Hajtman bíró tárgyalta az ügyet. Az ítélet kötelezte Geigert a szanatóriumi számla másodszori kifizetésére, mert megállapította, hogy Forbáthnak nem volt joga a szanatóriumi részére pénzt fölvenni.

A bíróság közben jogerőssé vált ítélete szerint Forbáth úgy tekinthető, mintha Geigerék megbízottja lett volna, azonban megbízatását, a pénz átutalását nem teljesítette. Geiger Richárd festőművész ügyvédje ebben látja a sikkasztás bűncselekményét, a csalást pedig abban, hogy Forbáth úgy tüntette fel magát Geigerné előtt, mintha jogosult lenne a szanatórium részére fizetéseket elfogadni.

Ebben az ügyben rövidesen megkezdi Szentirmay rendőrkapitány a kihallgatásokat. Geigerék és Forbáth között becsületsértési per is folyt, amelyet szombaton tárgyalt a büntető járásbíróság. Forbáth főorvost negyven pengő pénzbüntetésre és a bűnügyi költségek megfizetésére ítélték.