Új világrekord született a BSzKRt pályán

Kovácsnak 300 yardon sikerült a világrekord javítás

Múlt héten Darányi ért el világrekordot, vasárnap Kovács javította meg a 300 yardos síkfutás világrekordját. Legjobb formában lévő atlétánk kikereste magának a világrekordok táblázatából a legkönnyebben megdönthető világrekordokat és előnyverseny keretében kísérelte azokat megdönteni.

A BSzKRt pálya volt a színhelye ennek a kísérletnek. Az Atléta Szövetség vezetői acélszalaggal kimértek 300 métert és közben 300 yardnál is egy célszalagot feszítettek ki, hogy Kovács esetleg kétszeres világbajnok lehessen!

A kitűnő atléta délután 1/2 4 órakor kísérelte meg a 300 méteres síkfutás világrekordjának megdöntését. Több mint 20 méter előnyt adott két klubtárásának, Polgárnak és Ébersnek, akiken kívül még Zábolyi, a MAC fiatal futója is indult. Raggambi dr. startjelére Kovács egy gondolatot késve ered a többiek után, de hosszú lépéseivel hamar behozza ezt a késést és fordulóban már láthatólag csökkent a hátrányból.

Mikor a célegyenesbe fordul, Pericht Rezső, Kovács tanítómestere a sípjába fúj, ez jel a finis megkezdésére. Kovács hatalmas erővel finisel, már utol is éri a többieket, de a 300 yardnál kifeszített célszalagot mégsem ő szakítja el. Itt még negyedik helyen fekszik.

Az utolsó métereken már csak fújva és lihegve bírja a tempót, mégis behozza Zábolyit és harmadiknak fut be a célba. az időmérők összebújva állapítják meg az időket. sokáig tanácskoznak.

A közönség várakozással teli csendben várja az eredményhirdetést. Végül az egyik jószívű rendező megsajnálja a közönséget és felkiabál a tribünre: Háromszáz yardon megvan a világrekord!

Nemsokára hirdetik is hivatalosan az időt: 300 méteres síkfutás előnyversenyben: 1. Polgár (BBTE) 33 mp, 24 méter előnnyel, 2. Ebers (BBTE) 33.1 mp. 28 méter előnnyel, 3. Kovács (BBTE) 33.3 mp, európai és országos rekord!

Ezután felemeli a hangját az eredményhirdető: 300 yardon Kovács ideje 30 mp, világrekord! 0.6 mp-cel javította meg az eddigi világrekordot. A 300 méteres ideje csak 0.1 mp-cel maradt el az amerikaiak régi nagy futójának, Paddocknak a rekordjától.

Kovács egyórai pihenés után 200 méteres gátfutásban kísérel rekorddöntést, de az előző futást még nem pihente teljesen ki és ezért ez a kísérlet nem sikerült. 0.1 mp-cel elmaradt saját országos rekordjától: 23.8 mp-cel győzött a 18 méter előnnyel induló Polgár és Kolovics előtt.