Gyémánt kell a háboruhoz

Amsterdam, 1936 május hó

Mr. Bardienfield, a gyémántpiac elismert „királya”, a következőket mondotta nekem:

– Fellendülés az egész vonalon. Még azt sem állithatom, hogy visszatértek a békebeli idők. Mert ami most van, ez felülmulja a békebeli idők konjunkturáját. Semmi kétség, hogy ez a háborus készülődéssel van összefüggésben. Ha lőszergyárak és fegyvergyárak teljes gőzzel dolgoznak, akkor a gyémántpiacnak szintén jól megy a sora.

A laikus bizonyára azt következteti ebből a nyilatkozatból,
hogy a legközelebbi háboru gazdagai már most kezdenek tollasodni s már most vásárolják a gyémántékszereket. Hiszen igy volt ez a világháboru alatt is. A hadigazdagok sietve átváltották a bankjegyeket aranyra, gyémántra és más hasonló értékálló dologra.

Az itteni szakkörök felvilágositottak, hogy nem erről van szó.
A gyémántpiac nem azért lendül fel, mert a hadigazdagok már jelentős nyereségre tettek szert. Tudni kell ugyanis, hogy a gyémántot nemcsak ékszerekben használják fel, hanem ipari célokra is. Vannak gépek, amelyektől rendkivüli pontosságot kivánnak. Ezeknek a gépeknek egyes részeit csakis gyémántból lehet elkésziteni, ha azt akarják, hogy hajszálfinomnyi szabatossággal müködjenek. A huzalok készitésénél és bizonyos textiláruk gyártásánál csakis ilyen finom müvü gépeket állitanak be.

A hadiiparnál még fokozottabb mennyiségben van szükség ilyenfajtáju gépekre.

A lőszerek és fegyverek egy része olyan kemény matériából való, hogy csak „gyémántgépek” képesek olyan módon és minőségben kimunkálni, amilyent a modern haditechnika megkiván. Amikor tehát megindult a fegyverkezés a különböző országokban, egyre élénkebb lett a kereslet a gyémánt iránt. Még a legszegényebb országok is kénytelenek ipari gyémántot vásárolni, ha hadigyáraik valóban modern, „minden kivánalmat kielégitő” fegyvereket akarnak előállitani.

Az utóbbi hetekben 30 százalékkal emelkedett a kereslet
a gyémántpiacon. Bizonyos minőségü gyémántok ára nem kevesebb, mint 50 százalékkal magasabb ma, mint pár hónappal ezelőtt.

De azt mondják nekem, hogy ez csak a kezdet.

Hiszen angol hadigyárak még nem dolgoznak igazában. Csak őszre várható, hogy teljes erővel ontják magukból a fegyvereket és lőszereket. Ekkorára várják tehát az igazi fellendülést a gyémántpiacon is.