Gróf Zichy Ede- Teddy izgalmas hajnali botránya

Gróf ZichyEde-,, Teddy”izgalmas hajnali bokszbotránya a Balázs kávéház terraszától a mozsáruccai kapitányságig

Öt rendőr fogta le az ittas Zichyt, akit a felbőszült tömeg meg akart lincselni

Vasárnapra virradóra éjjel három óra után az Andrássy úti Balázs-kávéház teraszán a langyos éjszaka csendjét közel egy órán keresztül példátlanul hangos és izgalmas botránysorozat verte fel. A kellemes időben, a kora hajnali órákban több asztalnál csendesen beszélgettek a vendégek, amikor három óra után hangos jókedvben betért a terraszra gróf Zichy Ede, az ismert bokszoló s bokszvállalkozó, akit a budapesti társaságokban és sportkörökben Teddy néven becéznek, feleségével, két hölggyel és egy úrral. A bejárat tőszomszédságában a terrasz egyik asztalnál helyet foglaltak. De alighogy leültek, a virágoskedvű gróf Zichy Teddy felkapta a gyufatartót, kivágta az uccára és utána sorra repültek a poharak, hamutálcák és kancsók.

A kávéház közönsége idegesen és aggodalommal figyelte a társaság furcsa viselkedését, többen pedig fizettek és távoztak. Három apró cigánygyerek, látva a mulatós hangulatú grófot, besettenkedett a terraszra és muzsikálni kezdett. A főpincér erre odalépett gróf Zich Ede asztalához és tisztelettel bejelentette, hogy a kávéház terraszán nem muzsikálhatnak a cigánygyerekek, mert a kévéháznak nincs zenélési engedélye. Gróf Zichy Ede erre ráparancsolta gyerekeke:
- Itt maradtok.
A főpincérre pedig harsányan rászólt:
- Mars! Takarodjék!
A főpincér haragosan meghajolt és távozott. Gróf Zichy Ede továbbra is muzsikáltatott a cigánygyerekekkel, nagyokat kurjantott, közben pedig hangosan magyarázta, hogy ő nem lesz tekintettel senkire, mert hiszen a terrasz közönsége csupa éjszakai alak, akiket nem zavar az ő hajnali mulatozása.

A fiatal gavallér duhajkodása egyre aggasztóbb méreteket öltött, végre már becsmérlő kifejezésekkel beszélt a szomszéd asztaloknál ülő hölgyekről is. Erre az egyik asztaltól felállt egy úr, odalépett gróf Zichy Ede asztalához, udvariasan meghajolt és egészen csendes hangon így szólt:
- Dr. Feleki Tibor ügyvédjelölt vagyok. Kérem szépen, itt a teraszon úrhölgyek is ülnek, ne méltóztassék durva szavakat használni...
Zichy Ede felállt és válasz helyett hatalmas bokszütést mért le a fiatal ügyvédjelölt arcára. Feleki megtántorodott, arcát elöntötte a vér, rá akart rohanni a bokszbajnokra, de lefogták.
Ekkorra a hangulat már izzóvá forrósodott, az asztaloktól felugráltak férfiak, a terrasz előtt az uccán fenyegető tömeg sokasodott, gróf Zichy Ede pedig magából kikelve szidalmazta a kávéház közönségét. Valaki odakiáltotta a grófnak:
- Igazolja magát!
- Mi maga, rendőr vagy detektív, hogy engem akar igazoltatni?
Ekkor érkezett a botrány színhelyére a közelben posztoló rendőr. Határozott hangon felszólította gróf Zichy Edét, hogy kövesse őt az őrszobára.
- Tessék velem bejönni az őrszobára!
- Nem megyek.
A rendőr most már szigorúbban szólt!
- Tessék velem jönni!
Teddy gróf nevetett.
- Hát ha innen el tud mozdítani, akkor elvihet...Különben nehezen.
A rendőr erre megfogta a gróf karját, az azonban kirántotta magát a rendőr öleléséből és úgy nekivágta a hivatását teljesítő rendőrőrszemet a vaskorlátnak, hogy az csaknem átesett rajta.
Hogy merészel hozzám nyúlni? Tudja ki vagyok én? Gróf Zichy Ede vagyok!
A rendőr azonban ügyet sem vetett arra, hogy a fékevesztett, botrányosan viselkedő úriember gróf Zichy Ede és ismételten kísérletet tett arra, hogy lefogja a kézzel lábbal kapálodzó fiatalembert.

Az oktogontéri sorozatos botrányok és a hajnali véres bokszmérkőzés híre a kávéház terrasza elé gyűjtötte a nagymezőuccai mulatóhelyekről hazatérőket, a Liget felől sétálókat és a dolguk után igyekvő munkásokat. A tömeg nőttön nőtt és fenyegetőleg lépett fel Zichyvel szemben. Biztatta a rendőrt, hogy kötözze meg a delikvenst. A gróf erre a tömeget szidalmazta, amelyet a súlyosan ittas ember kihívó viselkedése még inkább feltüzelt, úgyhogy voltak pillanatok, amikor attól lehetett tartani, hogy meglincselik Teddy grófot, akinek kiáltozása már a Nagymező uccáig és a Jókai tér végéig is elhallatszott. Percek alatt öt rendőr érkezett futólépésben. A rendőrök mindenekelőtt a fenyegető magatartású nézőközönséget igyekeztek távol tartani, aztán megpróbálták Teddy grófot kiemelni a terraszról, de verejtékes fáradozásuk hiábavalónak bizonyult, mert a bokszolásban tökéletesen kiképzett Teddy gróf minden támadást kivédett.
Végül tíz percnyi valóságos közelharc után nagynehezen kihurcolták a terraszról, két rendőr hátracsavarta a gróf karját, miközben a rendőrséget és annak vezetőit nem éppen hízelgő jelzőkkel aposztrofálta.

Óriási csődület közepette hurcolták gróf Zichy Edét a rendőrök a Balázs- kávéháztól a szomszéd Japán kávéházig.
Itt a grófnak sikerült jobb karját kiszabadítania, újból bokszállásba helyezkedett és kijelentette, hogy nem megy a kapitányságra.
- A kerületi kapitányságra nem megyek.- üvöltötte sztentori hangon- üljünk be taxiba és menjünk a főkapitányságra!
A rendőröket azonban nem tudta meggyőzni kívánsága időszerűségéről és törvényszerűségéről, mire a gróf rövid politikai beszédet vágott ki és keményen megleckéztette a kormány tagjait, akik eltűrik, hogy őt gyalog vigyék be a mozsáruccai kapitányságra. A Wagner- vendéglő előtt
Zichy újból kiszabadult a rendőrök vaskarmából és most már a tömeghez fordulva újabb indítvánnyal állott elő:
- A kávéházban maradt a kutyám, kutya nélkül pedig nem mehetek a rendőrségre!
Minthogy a rendőrök Zichy grófnak ezt a meglepő kijelentését sem honorálták, újból kezdődött a dulakodás a Jókai téren. Ezúttal azonban a rendőrök rövid küzdelem után legyőzték a gróf ellenállását és most már futólépésben vitték be a kapitányságra. Mögöttük haladt az inzultált dr. Feleki Tibor, azután a Zichy társaságának tagjai, majd tizennégy a kávéházi vendég, akik valamennyien tanúvallomásra jelentkeztek. Utánuk az éjszakai Budapest közönsége, amely roppant izgalomban leste a botrány kifejlődését. Így került Teddy gróf a mozsáruccai kapitányságra.

A grófot kihallgatták, majd botrányokozás és közcsendháborítás címén indítottak ellene eljárást.

Reggel hat órakor engedték el az őrszobáról gróf Zichy Edét, aki az uccán rávárakozó társasággal- ekkor már teljesen kijózanodva- visszatért a Balázs- kávéház terraszára, ahol a mozgalmas éjszaka után bőségesen megreggelizett...

Zichy Ede gróf egyébként az utóbbi időben borexport üzletekkel foglalkozik s szerinte és ismerősei szerint a vasárnap hajnali fatális szerencsétlenségnek az volt az okozója, hogy 4-5 borpincében 30-40 -féle bort kellett végigkóstolnia. Ez az új hivatásából eredő első nagy próba okozta azt az alkoholmérgezést, amelynek mindenképpen sajnálatos következménye volt a Balázs- kávéházbeli éjszakai bokszbotrány