Bajcsy-Zsilinszky Endre a kormány három éves munkájáról

Vasárnap a nemzeti radikális párt országos intézőbizottsága ülést tartott Bajcsy-Zsilinszky Endre elnöklete alatt.

- A választásnak – mondotta Bajcsy-Zsilinszky – pártommal együtt nekimentem, mert azt hittem, hogy Gömbös tiszta választást enged. Csalódtunk! Bethlen is kemény választások elé állított, akkor is működött a hideg terror és a hatóságok akkor is kiszolgálták a kormánypártot, de arra a mérhetetlen durvaságra, amellyel a Gömbös-kormány elnyomott és kiirtott minden neki nem tetsző politikust, nem számíthattam.

Útjában voltam a gömbösi külpolitikának, az események azonban bennünket igazolnak. A Gömbös-kormány három év alatt semmit sem hozott!

Most azért beszél csak telepítésről, mert nem akar birtokreformot, pedig komoly birtokreform nélkül nem lehet telepítést csinálni. Mi nemcsak a mai fél alkotmányosságot akarjuk védeni, hanem hirdetjük, hogy előre kell menni a teljes parlamentarizmus és demokrácia felé. Szemben állunk a kormánnyal a külpolitikai irány tekintetében is, mert az egyoldalú németbarát külpolitikával szemben a magyar történelemnek megfelelő dunavölgyi külpolitikát követelünk.

A gyűlés napirendje előtt Juhász Nagy Sándor (Debrecen) szólalt fel és felhívta a megjelenteket arra, hogy rendületlenül tartsanak ki a Nemzeti Radikális Párt és vezére mellett, mert a pártra és Bajcsy-Zsilinszky Endrére égető szüksége lesz még ennek az országnak.

A napirendhez többen szóltak hozzá, majd az intézőbizottság határozati javaslatot fogadott el, amely szerint a nemzeti radikális párt a Gömbös-kormánnyal szemben határozott és tántoríthatatlan ellenzéki állásponton marad.