Francia válasz a Rajna-vidék megszállására

Párizs, március 8.
Amint várható volt, a francia közvélemény a párizsi sajtóval az élén, a lehető legélesebben reagált Németország szombaton közzétett és nyomban végrehajtott elhatározására, amelyen a locarnói szerződést nemcsak felmondotta, de ugyanakkor a szerződés szignatárius hatalmait befejezett tények elé állítva, német csapatokat rendelt a Rajnavidéknek eddig katonamentes övezetébe.

Felháborodás és aggodalom között hánykódik a francia közvélemény, mialatt a francia kormány az angol kabinettel egyetértőleg előkészíti azokat a formális lépéseket, amelyeket maga a locarnoi egyezmény ír elő, ennek a paktumnak bármelyik aláíró hatalom részéről történt megsértése esetére.  A mai nap legfontosabb eseménye Sarraut miniszterelnök rádiószózata volt.

Sarraut miniszterelnök drámai rádiókiáltványa
A vasárnap legérdekesebb eseménye Sarraut miniszterelnöknek este fél nyolckor adott rádió beszéde volt. A miniszterelnök nagyon éles szavakban ítélte meg a Németország különféle diplomáciai lépéseit, amelyeket egyoldalúaknak minősített, amelyet a saját vállalt kötelezettségeinek felrúgásával szakított meg, azután a miniszterelnök gyorsan végigfutott a rajnai megszállások történetén, hangsúlyozva, hogy maga Franciaország látta be, hogy nem lehet a Rajna-vidék német lakosságát arra kényszeríteni, hogy idegen katonaságot tűrjön a nyakán, viszont Franciaország számára fontos volt, hogy határai védve legyenek és ne ismétlődjék meg még egyszer Észak-Franciaországnak német csapatokkal való elözönlése.

Sarraut hangoztatta, hogy Locarno német ötlet volt, tehát felmondása annál súlyosabb fényt vet a mai Németországra.

Arra a következtetésre jut, hogy Hitler fel akarja használni a Franciaországban most elindult belpolitikai időszakaszt, arra számít hogy a választási küzdelemben amúgy is egymás ellen harcolnak majd a pártok és ezáltal sokkal kevesebb energiát mutat a francia nép a sérelmére elkövetett lépésekkel szemben.

A miniszterelnök szelíd, csendes hangján beszélt, majd felkiáltott: Ime, a brüszk német cselekedet magyarázata!

Aztán szinte kiabálva mondta:
Nem fogjuk tűrni, hogy Strassbourgot mégegyszer fenyegessék a német ágyúk egyetlen francia sem akad, aki meg tudná bocsátani a mostani német erőszakot és vegye tudomásul a világ, hogy a francia nép egységesen és készen áll az események előtt, és bízik a Népszövetségben, amely megfelelő megoldást fog hozni erre a súlyos, minden népet egyformán érintő problémára.

Vasárnap délelőtt a francia kormány tagjai Lebrun köztársasági elnök elnökletével államtanácsot tartottak. Flandin külügyminiszter közölte a nemzetközi helyzetről kapott legújabb értesüléseit, majd az államtanács megvizsgálta a német kormány emlékiratát, amelyet elfogadhatatlannak talált.

Az államtanácsa jóváhagyólag tudomásul vette a kormánynak azt az elhatározását, hogy a locarnói szerződésnek nem megfelelően a kérdést haladéktalanul a népszövetségi tanács elé terjeszti és megbeszéléseket kezd a locarnói szerződés aláíró hatalmaival. A megbeszéléseket hétfőn kezdik meg Párizsban, Maurin tábornok hadügyminiszter beszámolt a német események után azonnal életbeléptetett biztonsági intézkedésekről és a kormány által elrendelt csapatmozdulatokról.

Az államtanács a tengerészeti és légügyi miniszter felhatalmazta, hogy a szükséges kiegészítő intézkedéseket előkészítsék.