Rövidek

Kun Béla szítja a spanyol zavargásokat
Párizs, március 22.
Február 27-én Moszkvában a Komintern rendkívüli vezetőségi ülést tartott és úgy határozott, hogy két rendkívüli küldöttet meneszt Spanyolországba. Az egyik küldött Kun Béla volt, aki kevéssel utóbb meg is érkezett Cadizba. Moszkva két küldötte óriási pénzösszegek felett rendelkezik. Első részletként egymillió pezetát utaltak át Moszkvából a költségek fedezésére. A lap szerint a moszkvai Komintern adta a spanyolországi kommunista szervezetnek azt az utasítást, hogy valamennyi templomot és kolostort teljesen szét kell rombolni és le kell hamvasztani.

Lemond a négus (?)
Aszmara, március 1.

(Az Információ harctéri hírszolgálata.) Vasárnap szenzációs híradás érkezett Abesszínia belső részleteiből Aszmarába. Ezek a hiradások a négus küszöbön álló lemondásáról szólnak. Az északi fronton aratott olasz győzelmek és az abesszín haderő megsemmisítő veresége állítólga annyira kétségbeejtette az abesszín uralkodót, hogy elhatározta lemondását.

Moszkva Angliára figyel!
Moszkva, március 8.
A szovjetorosz fővárosban Németország szombati lépését igen súlyos következményekkel járó eseménynek tartják. A szovjetsajtó különböző veszedelmes bonyodalmak rémét idézi s azt állítja, hogy a német lépés után Európában nagy események következnek. A helyzet kulcsa – az általános felfogás szerint – Anglia kezében van.

Egy pártban a csehszlovákiai magyarság!
Pozsony, március 15.
Néhány hónap előtt Szüllő Géza és Szentivány József lapunkban kifejtették , hogy nagy érdeke volna a Csehszlovákiában élő magyarságnak a Keresztény Szocialista Párt és a Magyar Nemzeti Párt egyesülése. Ez az egyesülés most megtörtént és az egyesülést kimondó képviselők és szenátorok elhatározták, hogy szervezőbizottságot alakítanak, amelynek egyrészt az lesz a hivatása, hogy a különálló helyi szervezetek egyesítését keresztülvigye, másrészt fokozott mértékben és erős lendülettel folytassa.

Ribbentrop Londonban
London, március 22.
A vasárnapot Eden külügyminiszter Baldwin miniszterelnöknél töltötte a chequersi kastélyban, ahonnan több ízben felhívták a londoni külügyminisztériumot és érdeklődtek a Berlinből érkező hírek felől. A kormány részéről megnyugvással fogadják, hogy Ribbentrop német nagykövet vasárnap visszaérkezett Berlinből, mert ebben további tárgyalások lehetőségének előjelét látják.

Március 22-én vasárnap hajnalban hosszú halálküzdelem után 83 éves korában Budapesten meghalt Berzeviczy Albert
Jogász és bölcsészdoktor volt. Ezt az elhivatottságát nem hagyta abba, amikor politikai pályára tért. Volt a képviselőház alelnöke, elnöke, miniszter, tagja lett a főrendiháznak és 1927-től a felsőháznak. Az ő javaslatára jött létre a Nemzeti Munkapárt. Volt a Magyar Pen Club elnöke, több tudományos akadémia tagja. Elvesztése a magyar politikai és kulturális, tudományos életnek is nagy űrt jelent.

Németország szavazott – Franciaország üzent
Németország 25 éves békét ígér, miért szállít akkor folyton csapatokat és miért épít erődöket a Rajna mentén? – kérdi Fladin.

Meghalt Almásy László

Jászberényben született 1869-ben. A budapesti egyetemen ügyvédi diplomát szerzett. 1929. február 7-től 1935. május 1-ig a képviselőház elnöke volt. Az Egységes Párt, majd a Nemzeti Egység Pártjának országgyűlési képviselője volt. E hó 12-én halt meg Budapesten..