Királyi hatalmat követel a kormányzónak Bethlen

Szigetvár, április 5.

- Amikor látom, hogy a kormány omnipotenciáját napról-napra gyarapítja, elengedhetetlenné vált, hogy a kormányzói jogkör abban a körben állíttassék vissza, amellyel a magyar államfő akkor rendelkezik, amikor király állt az ország élén.

Kikerülhetetlen, hogy az a felsőház, amely nem az, ami régen volt, - mert ma a gazdasági és kulturális élet tényezői vannak ott – paritást ne kapjon azzal a képviselőházzal, amely képviselőházban a kormány tiltott eszközök segítségével is szedi össze a maga többségét.

Még az ősszel kell, hogy a kormány benyujtsa ezt a két törvényjavaslatot, ha azt akarja, hogy ebben az országban a nyugalom helyreálljon, mert ez az egyedüli biztosíték közjogi meglepetések ellen, amely közjogi meglepetésektől mindenki, aki egy kicsit belenéz a dolgokba, ebben az országban fél.

Kapcsolatos ezzel a titkos választójog törvénybeiktatása, éspedig a becsületes titkos választójog törvénybeiktatása, amelynek intézkedéseivel biztosítani kell azt, hogy az ország házában ennek a népnek szine-java, olyan képviselők gyűlhessenek össze, akik tehetségüknél, jellemüknél és tapasztalataiknál fogva alkalmasak arra, hogy ezt az országot vezessék és irányítsák.