Rövidek

Szétrobbanthatja a Balkánszövetséget a Dardanellák megerősítése
Athén, április 19.
A török kormány erélyesen cáfolja azokat a jelentéseket, amelyek szerint csapatai bevonultak volna a Dardanellák semleges övezetébe. Görögország semmi akadályt nem gördít a török kívánságok teljesítése elé, a román kormány azonban a leghatározottabban ellenzi a Dardanellák katonai megerősítését és el van szánva arra, hogy a legerélyesebben fog ez ellen tiltakozni. Ennek a súlyos nézeteltérésnek könnyen az lehet a következménye, hogy a Balkánszövetség felbomlik és Románia a május 4-én összeülő balkánkonferencián egyáltalán nem fog résztvenni.

Antal államtitkár beszédet mondott a jászberényi Katolikus Napon

Jászberényből jelentik: Vasárnap Katolikus Napot rendeztek Jászberényben, amelyen megjelent és több mint háromórás beszédet tartott a kerület képviselője, Antal István igazságügyi államtitkár. – A jövő kibontakozási útja – hangoztatta többek között – csak egy lehet: a nemzeti intézmények kívánatos és mulhatatlan reformálja gazdasági, szociális és állampolitikai berendezésünknek, és az ezeréves magyar államiság szellemében való újjászületése mellett.

Feladják Addisz-Abebát!

Addisz-Abeba, április 19.
(Az Havas-ügynökség jelentése.)
Abesszíniai hivatalos jelentések szerint a kormány, midőn megkapta a genfi abesszin küldöttségnek békekísérletek meghiusulásáról szóló táviratát, mélységes csalódással tudatára ébredt annak, hogy Abesszínia ezentúl nem számíthat senki másra, csak önmagára.

A kormány újból kinyilvánította, hogy Addisz-Abeba nyilt város, tehát sem a várost, sem környékét katonailag nem védik az esetben, ha az olaszok az addisz-abebai úton való előnyomulás során legyőznék a mutatkozó ellenállást és a város felé vonulnának.

Az antiszemitizmus főleg arra volt jó, hogy néhány éhes ember megtömje a zsebét a zsidóság pénzével – mondotta Németh Imre képviselő Miskolcon
Miskolc, április 19.
Az antiszemitizmus csak sebeket osztott, de a bajokat nem orvosolta és főleg arra volt jó, hogy néhány éhes ember megtömje zsebét a zsidóság pénzével és néhány új monopóliumot teremtsen, anélkül, hogy a zsidók kezéből egyetlenegy monopóliumot is elvettek volna.

Felnőtt azonban előttük egy új nemzedék, mely már nem az antiszemitizmus, antikapitalizmus és antibolsevizmus nemzedéke, nemcsak a negatívumoké, hanem a pozitívumoké, az alkotásé is. Ez a nemzedék már tudja, hogy csak a köz javára kell termelni és tudja azt is, hogy kiváltságok csak a köz kezében a köz javára lehetségesek! Erre az új nemzedékre vár a feladat, hogy felépítse az új, egészséges magyar társadalmat.

Alfonz király: „Franciaország tanuljon Spanyolországtól!”

Párizsból jelentik: Az Excelsior Alfonz volt spanyol királlyal folytatott beszélgetést közöl. A nyilatkozatban a volt spanyol király a következőket mondja: „Franciaország figyeljen arra, mi történik most Spanyolországban és tanuljon ebből! Ne hagyjuk magunkat elaltatni, ne higgyük, hogy minden rendben van, mert egyszerre csak azt vesszük észre, hogy a fejünk felett lángokban áll a tető…”

Chamberlain fontos külpolitikai tárgyalásai

Budapt, április 7.
Vasárnap fogadta a kormányzó, ötnegyedórás látogatást tett Gömbös miniszterelnöknél, találkozott Bethlennel, Kányával és Sigrayval is.

Csehszlovákia új külügyminisztere

Prága, április 1.

Eduárd Benes eddigi külügyminiszter helyére, akit a csehszlovák köztársaság elnökévé választottak meg, dr. Kamil Krofta, az ismert politikus került.

Koscialkowski lengyel miniszterelnök hazánkban

Budapest, április 1.

Koscialkowski lengyel miniszterelnök három napot Magyarországon töltött. Fontos tárgyalásokat folytatott a magyar kormány tagjaival. A képen dokumentumokat ír alá. Mögötte Gömbös miniszterelnök és Lázár Andor igazságügyminiszter állnak.