A kormány hadüzenete a közrendet veszélyeztető rémhírterjesztőknek

Vasárnap tetőpontját érte el a politikai légkörnek az a szokatlan feszültsége, amely valóságos melegágya lett az ellenőrizhetetlen és fantasztikus híreknek.

Kezdve az iskolák kiürítésétől a kormányválságig, egyes politikusok külföldi útjával kapcsolatos találgatásoktól küszöbön álló fontos személyi változásokig: kiterjedtek ezek a hírek a politikai és gazdasági élet egész arcvonalára, ami annál feltűnőbb, mivel általános volt az a vélemény, hogy Gömbös miniszterelnök betegszabadsága szélcsendet teremt a politikában.

Munkatársunk a kormányhoz közelálló egyik tényezőhöz fordult felvilágosításért azokra a különböző hírekre vonatkozólag, amelyek a belső politikai helyzettel kapcsolatban elterjedtek és a nyilvánosságot mindinkább foglalkoztatják.

Kérdésünkre – mi igaz a találgatásokból – a következő választ kaptuk:
- A magyar közvélemény és a magyar sajtó ítélőképességét becsüli le az, aki feltételezi, hogy a politikai ugratásoknak és kávéházi találgatásoknak általában hitelt adnak. A közélet eseményei tisztában levők nem tulajdonítanak komolyabb jelentőséget annak, ha időnként – rendszerint olyankor, amidőn a belső politikai nyugalomnak, a párt- és egyéni szempontok illő mérséklésének lenne helye -, egyesek lelkiismeretlen szándékkal vagy kitudja milyen okokból és számítással zavart akarnak kelteni.

Amíg az ilyen felelőtlen hírterjesztések csak abban merülnek ki, hogy a külső és belső politikai eseményeket ferde megvilágításba helyezik, avagy önmaguk és mások szórakoztatására személyi kombinációkkal kísérleteznek, az arra illetékes tényezők nem tartják szükségesnek, hogy komolyan foglalkozzanak találgatásokkal.

De abban a percben, amint azt fogják látni illetékes helyen, hogy a valótlan híresztelések alkalmasak a belső rend és a köznyugalom megbontására, vagy pedig zavart keltő spekuláció a céljuk, amely a gazdasági életre is kihat: a megtévesztő célzatú hírek forrásaival és ezeknek a valótlan híreknek terjesztőivel szemben kérlelhetetlenül a törvény szigorát fogják alkalmazni.

Itt kétségtelenül az 1931. évi XXVI. törvénycikk 9. szakaszra történik célzás, amely kimondja, hogy „aki a gazdasági helyzetet vagy a hiteléletet károson érintő híreket kohol vagy valótlan ily hírt terjeszt, vétség miatt egy évig terjedhető fogházzal büntetendő.”