Magyarország – Svájc 6:1 (3:0)

Rég látott gyenge játékkal is revánsot vett a magyar csapat zürichi vereségéért Svájc ellen

A számszerű reváns sikerült. Túlszárnyaltuk a svájciak tavaszi teljesítményét és a 6:2-vel szemben 6:1-re győzelmet ért el a magyar csapat. Sajnos azonban a magyar válogatott tizenegy játéka ezúttal nem elégített ki és a közel húszezer főnyi közönség csalódottan távozott a nagy eredmény ellenére is a mérkőzésről.

Hiába, a magyar közönséget nem elégítik ki a gólok, játék is kell és inkább megelégszik kisebb gólarányú győzelemmel, ha felvonultatják előtte a futballjáték minden szépségét.

A két ország csapata a következő összeállításban állott fel:
Magyarország: Szabó – Sternberg, Biró – Szalay, Szücs, Dudás – Cseh, Vincze, Sárosi, Toldi, Titkos.
Svájc: Sechehaye – Minelli, Gobet – Defago, W. Weiler, Müller – Stelzer, Frigerio, Jaeggi, Abbeglen III., Jaeck.

Sárosi indítja el a labdát, de azonnal a svájciak támadnak. Két gáncsuk felhozza a magyarokat, de Abbeglen lesz mégis veszélyes. Vincze egy támadásnál teljesen a baloldalra sodródik át, a jobb szélre adja a labdát, de Cseh nincs a helyén.

Szalai lő feleslegesen kapu mellé, majd a bíró Sárosit figyelmezteti, mert lábát magasra emelte. Stelzer veszélyes beadását Szabó védi, majd Cseh veszélyes, de belül Sárosi és Vincze ügyetlenkednek. Újból Cseh adja be a labdát, de a belső csatárok ahelyett, hogy rámennének, azt várják, hogy a labda a fejükre essen.

Titkos lefutását menti szépen a svájci kapus, majd Dudás lábáról indul el az első szép akció. Lapos passzát Toldi fordulásból küldi kapura, de a labda centiméterekkel a léc mellett süvit el, Nagy taps jutalmazza az akciót. Cseh újabb támadása Gobet lábán akad meg.

Sárosi három emberen is átmegy, végül a kapus szereli őt. A veszélyesen támadó Jaeggi elől Szalay hazaadással ment. Dudást sokat dicsérték az első percekben, úgy látszik, hiába mert a fedezet nagy hibát csinál és nem sok híja, hogy Abbeglen lövése a magyar kapuba nem talál. A magyar csapat teljesen átveszi a játék irányítását.

Vincze 25 méteres lövése a kapus ölébe ül, majd Cseh beadása teremt hatalmas zavart a svájciaknál. Titkos lövése a kapuból kifutó Sechehaye lábán akad meg. Sárosi a sok láb között nem tud egyensúlyba kerülni és így az eredmény csupán egy svájci támadás, amelyet Stelzer lesállása tesz semmivé.

A játék teljesen családiassá válik. Minden izgalom nélkül futballozgatnak a csapatok és így meglehetősen váratlanul éri a közönséget az első magyar gól. A 28. percben Toldi labdájával Sárosi lefut, átgurít Csehnek, aki jó helyről a hálóba talál. (1:0)

A svájci csapat most hirtelen megrohamozta a magyar kaput. Másfél percig zuhogtak a lövések a 16-on belül. A közönség visszafojtott lélegzettel figyelte a magyar védelem kapituálását, amelyet most a jószerencse segített ahhoz, hogy lövések svájci lábakban akadnak meg.

A 35. percben Szücs hendsze miatt szabadrúgás a magyarok ellen a 16-osról. Frigerio a sorfalba küldi a labdát. Svájci korner, majd a 40. percben Sárosi kiugratja Titkost, akinek ugrálós beadását Toldi jó érzékkel küldi a kapu sarkába (2:0).

A magyar csapat harci kedve most megnőtt. Sárosi letereli Minellit, a hátvéd már neki akar rontani, de egyszerre megjelenik Toldi, a testőr, akinek bősz pillantása elől Minelli szégyenkezve kullog hátra. A közönség derül Sárosi „durvaságán”. Titkos is felbőszül, és hatalmas lövést küld kapu mellé.

Barlassina már gyakran pillant órájára. A közönség is már javarészben megkezdte a cigarettaszünetet, amikor az utolsó perc elején Sárosi Csehhez adja a labdát, aki egyet cselez, majd középre gurít. A félpálya felől hatalmas áramban jön Vincze, jól találja a labdát és 26 méteres süvítő lövésére hiába vett magát a svájci kapu kesztyűs őre (3:0). Alig kezdenek, vége a félidőnek.


Toldi lesgólja vezeti be a második félidőt. A svájciak enyhe fölénybe kerülnek. Jaeggi Stelzernek ad, akinek éles beadását Szabó elvéti és Jaeggi lövése csak a kapuban álló Sternberg lábán akad meg.

Újból Stelzer veszélyes. Beadását Jaeck középre küldi, de a labdát Abbeglen nem éri el, kézzel akarja elütni, de hiába, mert Szabó fogja a labdát. Defago szabálytalan taccsolását a bíró lefújja.

Titkos sem tartja be az előírásokat és így csak harmadszorra kerül újra Defago kezéből – játékba a labda. Sárosi átadását Cseh futtából küldi kapura, de a kapus helyén van. Toldi támadja Sechehayet, aki dühében hozzávágja a labdát. Toldi sem rest és visszavágja. Talán besötétedésig is eldobálóztak volna, ha a bíró be nem avatkozik. A nagy bonyodalmat jó diplomáciával 10 másodperc alatt megszüntette.

A svájci kapu előtt van most veszély. Vincze túl magasra fejel, a leeső labdát Sárosi kapu fölé fejeli. Magyar korner, majd a 21. percben Toldi jó labdát ad Sárosinak, a center a kapu felé veszi útját és hiába akarja őt Minelli gáncsolni, Sárosi lapos lövésére hiába vetődik Sechehaye. (4:0).

Sárosi újra kitör, de most „sikerül” Minelli gáncsa és Gyurka alaposan fölbukik. Bosszúéhesen ugrik fel a földről, ő rúgja a szabadrúgást, de előbb Toldi gondosan lelépi a kilenc métert. Mutatja a bírónak, hogy a svájci védők csak hat méterre vannak. Toldi odább tuszkolja őket, de hiába, mert Sárosi lövése mégis megakad a sorfalban. A magyarok most már egészen könnyen veszik a játékot.

A 27. percben Frigerto – Stelzer-támadás. A beadást Abbeglen lesben várja, de mivel a labda közben Sternberget érintette, a lesállás megszűnt és így Abbeglen filozófushoz méltó nyugalommal küldi a hálóba labdát (4:1).

Sárosi lesállásból lő gólt, majd Cseh küldi a kapus kezébe a labdát. Titkos fölé lő. Ezután Dudás pompás labdát ad – Abbeglennek, aki joggal foghatja a fejét, hogy ezzel nem tudott mit csinálni. Az egész meccsen nem kapott ilyen jó passzt. Sárosi lövését Sechehaye fogja.

A közönség lassanként hazafelé veszi útját és már sokan nem értesülnek arról, hogy a 27. percben Vincze Cseht indítja el, a kapus kifut a szélsőre, aki azonban még bead és Sárosinak már nem marad egyéb dolga, minthogy az üres kapu előtt végrehajtani az ítéletet. (5:1)
- Na, most kvittek vagyunk Zürichért – jegyzi meg egy drukker.

Sárosi a földön maradt, mert Gobet meg-megrúgta. Feltápászkodása után Szücs tünteti ki magát. Pompás labdát ad a svájci centernek, aki elől Bíró csak a legnagyobb erőfeszítéssel tud menteni.

A magyar csapat fölénye teljes, még csak 30 másodperc hiányzik az időből, amikor Vincze hosszas forgolódás után Csehnek ad labdát, aki jól küldi azt a „feladónak” vissza. Vincze labdába rúgásra lendül és ezzel kamatostól visszafizette a magyar csapat a zürichi fél tucat gólt. (6:1). Kezdésre már nincs is idő.