Megmérgezte magát Csepreghy Csöpi

Megmérgezte magát Csepreghy Csöpi, Fedák amerikai kísérője, aki az újvilági kalandos szökés után férjhez ment

Vasárnap délelőtt féltízkor a Szigeti ucca 27. számú ház lakói arra lettek figyelmesek, hogy Moskovitz Gyula, az I. emelet 4. számú egyszobás garzónlakás bérlője feldúlt arccal rohan ki a folyosóra, tanácstalanul körülnéz, majd ismét visszamegy a lakásba, ahonnan egy- két perc múlva hatalmas csattanás hallatszott.
A házmester és egy szomszédasszony berohantak a nyitott előszoba ajtón, majd a belső szoba betört ajtaján keresztül követték Moskovitzot, aki ráborult a rekamién fekvő feleségére.
- Csöpi…Csöpike- kiáltozta,- Mit csináltál, mit tettél?
Moskovitz Gyuláné Csepreghy Erzsébet eszméletlenül feküdt, a szája habzott, hörgő hangokat hallatott. Öt perc múlva már ott voltak a mentők is, akik elrobogtak vele a Rókusba.
Luminál,- mondta a mentőorvos- nagyon sok luminál!

Moskovitz Gyuláné, Csepreghy Erzsébet, akit Csöpi néven becéztek a művészvilágban, a színészegyesületi iskola növendéke volt. Fedák Sári magával vitte Amerikába, mikor az Aknay – Vajda pör miatt kelt át az óceánon. Csepreghy Csöpi azután szökve menekült az Egyesült Államokból, mikor Fedákot letartóztatták. Viszontagságait éppen újságunknak mondta el és az ő szavaiból értesült annak idején a magyar közönség Fedák sorsáról.

Moskovitz Gyula biztosítási ügynök, a régebben elhunyt Moskovitz Mór cipőgyáros fia, már hosszabb ideje udvarolt Csepreghy Erzsébetnek. A fiatalember a kabarékban is megénekelt cipőgyáros fia, aki a régi békevilágban egy halhatatlan reklámötlete révén lett híressé. A reklámplakát az északi sarkot ábrázolta, ahová abban a pillanatban érkezik meg a világhírű kutató Peary Róbert. A sarkon azonban egy jól szabott cipő fekszik, mire Peary megvakarja az üstökét és bosszúsan így kiált fel: Már itt is! Megelőzött Moskovitz!...

A fiatalember múlt év decemberében vette feleségül Csepreghy Erzsébetet és beköltöztek a szerény egyszobás garzónlakásba. Vasárnap reggel félnyolckor a férj feldúlt állapotban ment el hazulról, de féltízkor visszatért. A belső szoba ajtaját zárva találta és látta, hogy a kulcs belülről van. Hiába dörömbölt az ajtón, választ nem kapott. Ezek után szaladt ki a folyosóra, majd betörte az ajtót.

A fiatalasszony valószínűleg már régebben készülhetett az öngyilkosságra, mert néhány nappal ezelőtt egy ismerős orvoshoz ment, akitől altatószert kért.
Azt mondta, vakbélfájdalmai vannak, nem tud aludni. Vasárnap délután munkatársunk a Rókusban járt, a 48-as kórteremben és az öngyilkosok szobájában látta Csepreghy Erzsébetet, aki még mindig eszméletlenül, krétafehér arccal, csapzott hajjal feküdt az ágyon. Férje és anyósa ültek mellette. Az öngyilkosságról nem akarnak felvilágosítást adni és azt magyarázták, hogy véletlen baleset történt.

Az orvosok szerint Csepreghy Csöpi állapota nagyon súlyos.