Fényből elektromosság

A távolbalátó tökéletesítéséért folytatott kutatás közben egyre, nagyobb szerep jutott a fotocellának. A fotocella mint tudjuk - légüres, vagy nemes gázzal töltött búrában két elektródot hord. amelyek között elektromos áramlás indult meg, ha az elektródokat fény éri. Különböző okok miatt nemcsak fotocellákkal kísérteteztek, hanem az úgynevezett fényelemekkel is.

Felfedezték ugyanis, hogy ha két fém érintkezik, akkor az érintkezés helyét fénnyel megvilágítva, a fény behatására elektronok válnak ki az érintkező fémekből és így elektromos áramlás indulhat meg. Különösen az oxidfelületek mutattak erőteljes hatást a fényre, főként pedig a rézoxid, más néven cuprox-cella. Az ilyen egyenirányító szerkezetekben, ahol az áram csak egy irányban folyhat, áramlás indul meg, mihelyt az oxidcellát fény éri.

Az ilyen külső áramkörbe vezethető elektromosságot hasznosítani tudjuk - legalább is elméletileg. Sok praktikus szerkezet készült már ezen az elven, közöttük például a fényképészetben használt úgynevezett fotocellás megvilágításmérő, amellyel automatikusan mérhetjük le a helyes expozícióhoz szükséges megvilágítás időtartamát.

Az ilyen segédeszközök olcsó előállításán kívül azonban nagy figyelmet szenteltek egyes kutatók a rézoxid cellák említett tulajdonságának abból a szempontból is, hogy felhasználják áramfejlesztő telep létesítésére. Ezt a módszert tekintik ugyanis a jövő elektromos telepének, mert a fényből minden közbeeső praktika nélkül azonnal elektromos áramot fejleszt.

Hatalmas perspektívák nyílnak meg. Minden elektromos szükségletünket a fényből nyerhetjük, éjjelre pedig a napközben feltöltött akkumulátorok áramát használhatjuk. Az eddigi kísérletek szerint egy négyzetméteres felülete rézoxid fénytelepből annyi áramot szedtek ki, amennyi egy kis játékmotort kifogástalanul üzemben tartott.

Az egy négyzetméteres felület mindössze 1 watt energiát szolgáltatott, dehát ez is óriási, ha meggondoljuk, hogy a föld felületén hány négyzetméter áll rendelkezésünkre. Sok nehézséget kell még legyőzni, amíg használható formába öntik a fénytelepet, akkor azonban aligha lesz versenytársa.