Mérgek, amelyek élvezetet, őrületet és halált okoznak , a kokain és az atropin

A morfin a kultúrált Európa veszedelmes mérge. Az emberi kultúra, a haladás is szülte meg. Azzal a célzattal, hogy enyhítse a haldoklók és a súlyos betegek szenvedését. A morfint az ópiumból készítik. Az ópium legerősebb hatóanyaga. Sokkal veszedelmesebb a mákból készült ópiumnál, melyet Kínában évezredek óta úgy pipáznak, mint nálunk a dohányt.

A morfin befecskendezése után néhány másodperc múlva kellemes zsibbadtságot érez a méregélvező. Különös látomások jelennek meg előtte, valóságnak érzi mindazt, ami addig csak teljesületlen vágy alakjában élt előtte. A szervezet megszokja a mérget, az agy átalakul. Egyre emelni kell az adagot, hogy hatása legyen. Egytized gram morfin halált okoz normális esetben, de olyan morfinista is van, aki háromtized gramot is befecskendez egyszerre. A szervezete megszokta a mérget.

A kokain csak néhány év óta lett közkeletű méreg Európában. A forróégövi koka növény leveléből főzik ki. Az orron át felszippantva, kellemes, részegséghez hasonló kábulatba esik a kokainélvező. De hamarosan ugyanolyan eleven ronccsá lesz, mint a morfinista.

Nagyvárosok dzsungeljében, látszólag előkelő szalonokban, ahol csak pénzben bővelkedő benfentesek előtt nyílik meg az ajtó. ezer és ezer ember rohan kokain-mámoron keresztül a halál felé. Ugyanaz a méreg, mely áldás az orvostudományban, a másik oldalon éppen olyan romboló. A kokain sok embert mentett meg a haláltól.

Mert szív- és tüdőbeteg embereken lehetetlenség volna altatással sebészi műtétet végrehajtani. A kokain befecskendezése helyileg érzékteleníti a beteg szervet. De ugyanígy érzéktelenül az agyat azoknál, akik élvezik.

Sok gonosztett és rémregény mozgatója a kokain s a vége valamennyinek az őrültek háza. Indiában a benszülöltek jóformán általánosan élvezik. Természetesen nem kivonatolt por alakjában, hanem a koka fa levelét rágják, mint a bagót szokás. Igy kevésbé ártalmas. Dél-Amerika bentszülöttei a betel-dió levelét rágják hasonlóan. A betel hatása majdnem teljesen azonos a kokainéval.

Afrika legelterjedtebb mérge a hasis. Legendák járnak világszerte hasisorgiákról, melyek megmételyezik a legjobban nevelt európait is, ha belekóstol. Ezek a mérgek majdnem mind hasonló hatásúak. Kémiai elváltozásokat hoznak létre az agyban. Elég egyszer-kétszer megpróbálni őket, hogy rabjukká tegyék az embert. És igen ritkán van menekülés. A vég kórház vagy koporsó.

Az orvosok úgy próbálják gyógyítani a betegeket, hogy lassanként megvonják tőlük a mérget. Mingyárt teljesen nem lehet, mert a szervezet, amely átalakult, megkívánja, mint az ételt. Legtöbb esetben azonban csak a kezdő élvezőket sikerül meg gyógyítani. A többi rendszerint visszaesik és a legvakmerőbb gonosztettre is képes, hogy mérget szerezzen magának.

Az alvilágban igen el van terjedve a mérgek élvezete s aki egyszer rászokott valami méregre, az könnyen az alvilág felé sodródik. Az itt felsoroltakon kívül még egész sora van a kábító mérgeknek, melyek rombolnak az emberiség között.

A kórházban fekszik a beteg, rettenetes fájdalmat vannak. Könyörög az orvosnak valami csillapítóért. Az orvos mindent megpróbál előbb s csak ha semmi sem segít, akkor, végső esetben nyúl a morfinhez. Mert a betegből is könnyen lehet felgyógyulása után morfinista. Érdekes, hogy mindazon mérgek, melyeket az orvostudomány fájdalomcsillapítókul használ, élvezeti mérgek is. S egyet kivéve, mind elterjedt Európában. Ez az atropin.

Ámbár már más alakban ezt is használják, különösen hölgyek, ha szépek akarnak lenni s akarják, hogy csillogjon a szemük. Az atropin kitágítja a pupillát a szemben és olyan mintha az egész szem megnövekedett volna. Természetes azonban, hogy a hatás rovására történik. A szembogár a világosságban húzódik, sötétségben kitágul. A méreg hatása alatt elveszti ezt a képességét. Az atropin a mérges maszlag és a beléndek magvában található.

Vannak aztán mérgek, melyek akaratlanul, anélkül, hogy az ember élvezni akarná őket, nagy rombolást, tömeges katasztrófát okoznak. A legveszedelmesebb méreg indiánok nyílmérge, a curarin. Egyszázad gram curarin pillanat alatt megöl egy embert. Azonnal megbénítja a szivet. Illetve a szívet mozgató ideget.

A méreg a vérbe kerül és így a szívbe s mihelyt a szívbe ér, halált okoz. Ezek a mérgek, melyeket felsoroltunk, mind bénítók és sokkal veszedelmesebbek, mint például a kígyóméreg, mely szintén igen sok áldozatot követel. Évenként átlagosan ötvenezer ember hal meg a világon, akiknek szervezetét az élvezeti mérgek roncsoltak szét.