Léghajóba csalt áldozatok

A fővárosban legutóbb két ügyes csaló járt, akik több gazdag polgárt nagyobb összeg erejéig becsaptak. Elegánsan öltözködtek s ahová beállítottak, mérnököknek mondották magukat. Azt állitották, hogy feltalálták a kormányozható léghajót s hogy szavuknak nagyobb hitelt szerezzenek, egy Németországban kiállitott szabadalom-levelet mutattak fől, amely az általuk föltalált léghajóra vonatkozott.


Azonkivül egész halom ajánlólevél volt náluk külföldi szak-kapaczitásoktól, amelyekkel a hiszékeny embereket becsapták. Hogy minél többen menjenek lépre, a fövárosi és vidéki lapokban többször ilyen kishirdetést tettek közzé:
Kormányozható léghajó.
Pompás üzlethez tökével rendelkező egyén kerestetik. A találmány uj és már szabadalom is van rá. Értekezések: Mindennap d. e. 10—12 és délután 6—7-ig Vadászkürtszálló II. em. 21.


A hirdetésre különösen a vidékről reagáltak sokan, első sorban egy nyugalmazott közös hadseregbeli százados, akinek már régi álma volt a kormányozható léghajó megvalósitása. Az ügyes gazemberek érintkezésbe léptek vele, és a századossal ugy el tudták hitetni a kormányozható léghajó dolgát, hogy az meghívta őket birtokára és hosszabb ideig vendégül látta öket.

 

A szélhámosok háromezer forintot csaltak ki töle. — Másik áldozatuk egy fővárosi előkelő miniszteri hivatalnok, aki három részletben ezerkétszáz forintot adott nekik.
És ki tudja, még hány embert csaptak volna be, ha egy bécsi lapban meg nem jelenik egy közlemény, amely öket, mint csalókat leplezte le. A két jómadár erre hirtelen odább állt. Becsapott ügyfeleik hiába keresték öket, már csak hült helyét találtak a „feltalálók"-nak.

 

A károsultak végre is a rendőrséghez fordultak, de itt sem segíthettek rajtuk, mert a jómadarak akkor már messze jártak a fővárostól. Budapesten mint Osterlamm Rikárd és Helfer Zsigmond német mérnökök szerepeltek és azt állitották, hogy eddig állandóan Bécsben tartózkodtak.


A rendőri nyomozat konstatálta, hogy a csalók egyike tényleg egy elzüllött német mérnök, társa pedig morvaországi illetőségü szökevény katona. A fövárosi rendőrség tegnap értesült arról, hogy a csendörök elfogták őket Kassán. A két szélhámos katonaruhába bujt és igy akart átszökni a határon. Több mint kétezer forint készpénzt találtak náluk. Mind a kettőt elzárták és erős őrizet alatt tartják.