Izgalmas vita a francia minisztertanácsban a spanyolországi fegyverszállításról

Párizs, július 26.
A vasárnapi lapok kivétel nélkül első oldalukon közlik a francia minisztertanácsnak azt a határozatát, amely megtiltja bármiféle hadiszer Spanyolországba való szállítását, ami azt jelenti, hogy Franciaország a spanyol polgárháborúban a teljes semlegesség álláspontját foglalja el.

Ez a minisztertanácsi határozat Delbos külügyminiszter kezdeményezésére jött létre. A külügyminiszter és Dalaider hadügyminiszter kifejtették a minisztertanácson, hogy a madridi kormány számára teljesítendő fegyverszállítások veszedelmes külpolitikai következményekkel járhatnának.

Blumm miniszterelnök és Cot légügyi miniszter más állásponton voltak, végül is Lebrun elnök döntötte el az izgalmas vitát és így jött létre az a minisztertanácsi határozat, amelyet a jobboldali sajtó nagy elégtétellel fogad.

Azana elnök állítólag békeüzenetet küldött Molla tábornoknak

Lisszabon, július 26.
(Az Havas ügynökség jelentése) A lisszaboni rádióállomás azt a jó forrásból származó értesülést adta le, hogy Martinez Barria volt spanyol miniszterelnök, a népfront egyik vezére, telefonon felhívta Molla tábornokot, az északon harcoló felkelőcsapatok vezérét és Azana köztársasági elnök nevében felkérte őt, hogy egy középpárti és jobboldali politikusokból megalakítandó kormányban vállalja el a hadügyi tárcát.

Molla az ajánlatot visszautasította azzal az indoklással, hogy most már Spanyolországban nem arról van szó, hogy jobb- vagy baloldali kormányt alakítsanak-e, mert a katonai diktatúra ki van állítva a lázadók el vannak szánva arra, hogy végsőkig küzdenek.