Eckhardt Tibor tabi beszéde

Tab, szeptember 6.
Az egész magyar politikai világ nagy érdeklődéssel várta Eckhardt Tibornak, a kisgazdapárt vezérének tabi beszédét, mert amikor Gömbös Gyula miniszterelnöknek a választójog kérdésében elfoglalt új álláspontja és a pártközi konferencia összehívásának terve nyilvánosságra jutott, Eckhardt Tibor kijelentette, hogy válaszát vasárnap ebből a somogymegyei nagyközségből fogja megadni.

Balatonrédétől délceg lovasok kísérték Tab határáig Eckhardt Tiborék felvirágzott autóit és amikor a képviselők a tabi Főtérre megérkeztek, már 2000 főnyi hallgatóság várta őket példás türelemmel.

- Nagyon örülök, hogy innen van alkalmam ismertetni a politikai helyzetet – kezdte beszédét Eckhardt - és hogy Önök előtt az egész ország számára nyilatkozhatom. Erről a földről indult el nagyatádi Szabó István és Gaál Gaszton. Reájuk hivatkozom és Kossuth Lajosra, aki azt követelte, hogy a magyar föld népének adják meg a politikai egyenjogúságot és a jobbágyság eltörlésével a gazdasági boldogulást. Ennek már régen be kellett volna következnie, de mindmáig nem történt meg!

- Mi a mostani politikai helyzet? - folytatta Eckhardt. Május óta mi beszüntettük a mai kormánnyal a harcot - mert nincs kivel harcolni. Van ugyan egy kormány, a kormánynak azonban politikailag felelős vezetője súlyos beteg és ilyen körülmények között harcolni beteg poltikussal, nem tevékeny politikai tényezővel, sem a mi ízlésünkkel, sem a magyar lovagiassággal, de még a célszerűséggel sem volna összeegyeztethető, elnök úrnak nem volt teljes joga a politikai kérdések intézésére, nem volt pártvezérhelyettes sem, mert tudjuk ma jól, hogy a felelős kormány mellett nagyon sok mindent a Nep pártvezetősége intézett, felelőtlenül, sőt sokszor törvénytelenül.

- Ezt az új helyzetet, ami napjainkban bekövetkezett, hogy Darányi miniszterelnökhelyettes úr a politikai élet irányítására teljes felhatalmazást kapott, - mert ez alkalommal a helyettes miniszterelnök úr helyettes pártvezér lett - nagy örömmel és megnyugvással látom, azért, mert Darányi miniszerelnökhelyettes úrnak most már teljes joga és ha joga, akkor kötelessége is megszüntetni mindazokat a visszásságokat, túlzásokat és törvénytelenségeket, amelyeket a politikai életben egy felelőtlen kormánypárti szervezet a multban véghezvitt.

- Ki legyen a miniszterelnök? Előnyös ez a változás és megnyutvást kelt, de ezt a változás még is csak átmenetnek, mégpedig rövid időre szóló átmenetnek tudjuk látni, mert a helyettes miniszterelnök úr több időt igénylő politikai akciókra és cselekedetekre nem vállalkozhatik. Ha az ő működésének ideje hat hétre van megszabva, akkor józanul csak olyanra vállalkozhat, amelyet hat héten belül el is végezhet. Éppen ezért annak a jogos kívánságnak kell, hogy hangot adjak, hogy ez az átmeneti kormányzás nem fog újból és újból meghosszabbíttatni.

- Az országnak nagy érdeke fűződik ahhoz, hogy stabil, állandó kormánya legyen, amely a nagy kérdésnek megoldásához végre legalább is hozzáfogjon, akkor, amikor megnyílik a parlament.

- Ha azt kérdezik tőlem, ki legyen hát a miniszterelnök, azt válaszolom: ez nekünk, kedves barátaim, édes mindegy! Ez nem a mi feladatunk, ezt mi nem szabhatjuk meg. Mi csak azt követeljük, hogy olyan miniszterelnök legyen, akivel tárgyalni lehet, akivel elvi alapon meg tudunk állapodni, akivel egymást meg tudjuk érteni és aki azt, amiben megállapodunk, becsületesen meg is tartja.

- Mi személyes tülekedésbe nem mentünk bele a multban, nem megyünk bele a jelenben és nem veszünk részt a jövőben sem.