A gazdasági helyzet 1936 augusztus végén

A Gazdaságkutató Intézet most kiadott, kiváló gonddal szerkesztett nagyszabásu jelentése az ország gazdasági helyzetének javulásáról számol be, mely javulás a gazdasági élet minden ágára kiterjedt. A jelentés szerint a mezőgazdaság vásárlóereje az előző évvel szemben százmillió pengő emelkedést mutat, amelyből azonban 45 millió pengő takarmány behozatali szükséglet levonásba hozandó, de még igy is 50 millió pengős emelkedést tüntet fel.

A folyó gazdasági évben a mezőgazdaság pénzbevétele
880 millióra tehető, amely összeg, takarmányimportra nem lévén szükség, 130 millió pengő többletet jelent. A terméstöbbletek ugy a kiviteli, mint a fizetési mérlegben is éreztetni fogják hatásukat. A külkereskedelmi mérleg már eddig is javult és ez év második negyedében a behozatal 28%-kal, a kivitel 10%-kal növekedett. A behozatal emelkedése a konjunktura emelkedésének eredménye, ami nagyobb nyersanyagbehozatalt tett szükségessé.

Javult az ipari termelés is,
amely 1935-1936-ban 20%-kal, ez év második negyedében 24%-kal lett nagyobb. Különösen a beruházási ipar emelkedett erősen, 50%-kal és ezzel elérte az 1929. évi szintet. A kedvező mezőgazdasági helyzet bizonyára az iparra is kedvező hatással lesz, de a termelést a beruházások is emelni fogják. Csökkent a munkanélküliek száma is.

A javuló konjunktura jut kifejezésre
a tőzsdei árfolyamok emelkedésénél is és a hitelpiacon mutatkozó enyhülésben is.