Kialudt az olimpiai tűz Garmisch-Partenkirchenben

Befejezték a téli olimpiászt – Anglia nyerte a jéghokki bajnokságot Kanada előtt

Garmisch-Partenkirchen, február 16.
Több mint 140.000 ember portyázott vasárnap a München melletti kies Garmisch-Partenkirchenben. A nagy tömeg a síugróversenyre és a téli olimpiász befejező ünnepségeire volt kíváncsi.

Szombaton olyan meleg volt Garmischban, hogy attól lehetett tartani, hogy a hó eltűnik az ugrósáncról. Éjjel azonban fagyott és így vasárnap délelőtt meglehetősen szűkös hóviszonyok mellett megrendezhették a látványos síugróviadalt.

Az olimpiai bajnokságot a norvég Birger Ruud nyerte meg. A csodasíelő most kárpótolta magát a lesiklásban elszenvedett váratlan vereségért. Ruud pompásan ugrott, stílusos volt a testtartása és sívezetése a magas pontszámban is kifejezésre jutott, 75, valamint 74.5 m-t ugrott.

A síugróverseny után bonyolították le Kanada és az USA közötti jéghokki mérkőzést. A heves iramú közdelemben Kanada 1:0 (1:0, 0:0, 0:0) arányban győzött.

A legnagyobb meglepetés, hogy a jéghokki-olimpiászt Anglia nyerte meg 5 ponttal a kanadaiak 4 pontjával szemben. 3. Amerika 3 ponttal, 4. Csehország 0 ponttal.

Alighogy befejezték a jéghokkimérkőzést, a síterepen megkezdődött a záróünnepség. Hitler Adolf birodalmi vezér és kancellár, valamint több miniszter jelenlétében. Baillet-Latour gróf, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke üdvözölte a győzteseket és átadta nekik az olimpiai oklevelet és az aranyérmeket. Ezután eloltották az olimpiai tüzet, amelyet majd augusztusban a berlini stadionban élesztenek fel újra.

A szakértők megállapítása szerint ez volt az eddigi legjobban sikerült téli olimpiász. A németek mindent pontosan rendeztek. Több volt a néző, mint az amerikai olimpiászon. A versenynapokon összesen egymillió főnyi közönség nézte végig a viadalokat.