A mezei futás reneszánsza

Kelen (BBTE) betegen is győzött – Az UTE nyerte a csapatbajnokságot

Kelen és Szilágyi öldöklő iramot diktál. Hol az egyik van elől, hol a másik. Már csak ketten vannak együtt. Hernádi feladta, Simon és Esztergomi csak jóval hátrább következik. A közönségen is erőt vesz a verseny izgalma, ideges mosoly és feszült várakozás ül ki az arcokra. Kelemen Kornél dr. lejön a tribünről a pálya belsejébe és egymásután fotografálja a futókat.

Mikor a tribün elé érnek, bömböl-zúg a tömeg.
- Új-pest… Új-pest… Szi-lá-gyi… Szilágyi. – frenetikus hangorkán űzi-hajtja az újpest futókat. Nekiindulnak az utolsó körnek. Már Újpest vezet 40-41 pontarányban. Szilágyi tör előre. Örökké mosolygó arcára elszántság ül, Kelen szívósan vágtat a nyomában.

- Megveri?! – reménykedni kezdenek az újpesti szívek. De nem, az egyenesbe már Kelen meglehetős előnnyel fordul és jó 40 méterrel győz. Fáradt, nagyon elővette a verseny. Gratulálunk neki.

- Nehéz volt nagyon. A héten beteg voltam, de eddig nem akartam elárulni.
Szilágyi pihentebbnek látszik.

- Jól ment a futás, - mondja – de a végén szúrást kaptam, lemaradtam, ezért vesztettem el a versenyt.

Még koránt sincs vége a harcnak. Idegfeszítő, keserves hajrák döntik el az utolsó helyeket is. Hja, minden pont előnyre szüksége van a csapatnak. Most ép egy érdekes hajrá viharzik.

Galambos a maratoni bajnok finisel kétségbeesetten a középtávfutó Ignáccal, csak pár méterrel dől el a harc Ignác javára. Még futnak az utolsók, mikor már fényképezik a győztes csapatot. Mindenki boldog az UTE-nál, egy egyéni és két csapatbajnokságot nyertek.

Részletes eredmények:
Magyarország 1936. évi ifjúsági mezei futóbajnoka: Híres (UTE) 9 p 36 mp. 2. Molnár (Move, Csepel) 9 p 43.4 mp. 3. Dánó (Diósgyőri AC) 9 p 43.8 mp.

Csapatban bajnok: UTE/a 31 pont. 2. BLE/a 44 pont, 3, UTE/b 106 pont. A legjobb vidéki csapat: MOVE Csepel 113 ponttal.

Magyarország 1936. évi szenior mezei futóbajnoka: Kelen János (BBTE) 32 p. 26.8 mp. (káposztásmegyeri pályarekord). 2. Szilágyi Jenő (UTE) 32 p 37.6 mp. 3. Simon (BSzKRt) 32 p 50.8 mp. 4. Esztergomi (BSzKRt.) 5. Sajtos (BBTE) 6. Görög (UTE) 7. Fischer (MTK) 8. Eper (UTE). Vidéki bajnok: Vass György (Pécsi AC). 2. Finta (Miskolci AK) 3. Játékos (Tatabányai SC)

Magyarország 1936. évi mezei csapatbajnoka: UTE 39 pont. 2. BSzKRt 43 pont. 3. BBTE 63 pont. A BSzKRt versenyzőinek kitűnő futása meglepetés. Nagy fölénnyel győzték le a BBTE csapatát és sokáig úgy látszott, hogy a sokszoros bajnok UTE-t is megverik.

A magyar távfutósport reneszánszához érkezett. Rendszerint úgy szokott az lenni: vagy a sportoló tömegekből nőnek ki a kiváló egyéni versenyzők, vagy pedig a kiváló egyéni versenyzők vonzanak sporttömegeket. Ezúttal kivételes helyzettel dicsekedhetünk: most vannak kiváló egyéni versenyzőink és vannak tömegeink is.